Studenten Winschoten ervaren met 'ouderdomspak' hoe ouderen zich voelen

Nauwelijks kunnen bukken, schuifelend vooruit lopen en slecht kunnen zien. Met ouderdomspakken kunnen studenten van de Campus in Winschoten beleven hoe het is om oud te zijn.
De studenten Alison de Ruiter en Sanne Eshuis van de opleiding Verpleegkunde hebben het pak al een paar keer aangehad. 'Het voelt heel zwaar aan, je kunt nauwelijks bewegen en je zicht is slecht', zegt Alison de Ruiter.

Bewust worden
Het doel van de ouderdomspakken is ervoor te zorgen dat studenten zich meer bewust worden van hoe het is om oud te zijn.

'De studenten zien de ouderen wel moeilijk lopen. Door de ouderdomspakken ervaren ze nu zelf dat ouderen niet uit vrije wil moeilijk lopen, maar dat ze gedwongen worden omdat ze minder mobiel zijn', zegt Josse van Geffen, projectcoördinator ZorgTechnologiehuis op de Campus.

Indruk
'We kunnen het wel uitleggen hoe ouderen zich voelen, maar dat maakt niet genoeg indruk. Zo'n ouderdomspak wel. De studenten hebben nu ervaren waar ze rekening mee moeten houden als je ouderen verzorgt', aldus Ann Fritzsche, manager van Gezondheidszorg van de Campus in Winschoten.

Sanne en Alison hebben veel gehad aan de ervaring met het ouderdomspak. 'Tijdens mijn opleiding heb ik meerdere keren mensen moeten wassen, omdat ze het zelf niet meer zo goed konden. Door het pak kan ik mij dat nu beter voorstellen', vindt Sanne.

Aanschaffen
De Campus in Winschoten heeft dankzij een donatie van het Centre of Expertise Healthy Ageing van de Hanzehogeschool en een subsidie van de Rabobank twee ouderdomspakken kunnen aanschaffen.

Deze pakken worden nu gebruikt in het ZorgThuis aan de Blijhamsterstraat in Winschoten.
Meer over dit onderwerp:
WINSCHOTEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws