Hanzehogeschool is wachten op NAM-miljoenen beu

Het geduld van bestuursvoorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool is op. De onderwijsinstelling vindt dat de NAM veel te lang wacht met betalen van eerder toegezegde miljoenen euro's.
Daarbij het met name om een nieuwbouwproject. De NAM moet zeventien miljoen betalen voor de extra maatregelen, die met het oog op de veiligheid genomen moeten worden.

Nog lastiger

Maar er is nog steeds niet betaald. 'Wij zijn nu twee jaar in gesprek. Ik voel heel goed wat mensen in het gebied voelen. Als je ziet hoeveel energie wij als grote organisatie met allemaal gespecialiseerde mensen er al in hebben moeten steken, dan zal dat voor particulieren nog lastiger zijn', vindt Pijlman.
De Hanzehogeschool komt er niet door in de problemen, maar er dreigt wel vertraging. 'Bij zo'n nieuwbouwproject zegt de Raad van Toezicht: allemaal mooi Pijlman, maar als je die zeventien miljoen niet hebt geregeld, wordt er niet gebouwd. Je kunt het wel uit de reserves halen, maar dan tast het onze liquiditeit aan.'

Hij maant de NAM tot haast: 'Tempo, tempo, tempo, want anders lopen wij bedrijfsschade op. En worden onze studenten en medewerkers ontevreden. Dat gaat ten koste van de Groningse economie.'

Verrast

De NAM zegt 'verrast' te zijn door het signaal van de Hanzehogeschool. 'Er ligt een voorstel van ons ter goedkeuring bij de Hanze voor een aantal projecten. Het proces verloopt in goed overleg en we hopen dit binnenkort af te ronden. Voor projecten die nog op de tekentafel liggen, is het nog niet mogelijk om eventuele extra kosten inzichtelijk te maken. Ook daar is de Hanze dus aan zet', laat de NAM in een reactie weten.

Kenniscentrum BuildinG

Pijlman komt met zijn boodschap aan het gasconcern bij de opening van het kennis- en innovatiecentrum BuildinG. Dat wordt op de Zernike Campus bij de Hanzehogeschool gebouwd. Daar komt onder meer een trilplaat van twee bij drie meter in. Daar kunnen bouwmaterialen voor het aardbevingsgebied worden getest.
Het gaat om een project van Economic Board Groningen, TNO en de Hanzehogeschool van Pijlman. 'Hiermee komt iets positiefs terug. We moeten ook wat overhouden aan die verrekte aardbevingen. We hebben er allemaal heel veel last van. Mensen hebben hier veel te verduren en die hebben er ook recht op dat hier geïnvesteerd wordt', aldus de hoogste baas van de Hanzehogeschool.