Duitse RAF-terroristen duiken mogelijk onder in Groningen

Verouderingsfoto van het drietal RAF-terroristen
Verouderingsfoto van het drietal RAF-terroristen © Bundeskriminalamt
Drie Duitse terroristen van de Rote Armee Fraktion (RAF) houden zich mogelijk schuil in Groningen. Volgens de Telegraaf hebben Duitse opsporingsambtenaren sterk het vermoeden dat de drie in het noorden van het land zitten.
De
meldt dat het Duitse Openbare Ministerie inmiddels een rechtshulpverzoek heeft ingediend bij justitie. Het gaat om de linkse radicale terroristen Ernst-Volker Staub (62), Daniella Klette (57) en Burkhard Gareweg (47).

Bomaanslag op gevangenis

Het trio is al jaren op de vlucht en wordt verdacht van meerdere overvallen. Ook zijn ze verantwoordelijk voor een bomaanslag op de gevangenis in Weiterstadt in 1993.
Volgens de politie doen ze dit om in hun levensonderhoud te voorzien. Het drietal heeft geen officiële papieren meer en kan niet op een legale manier aan geld komen.

Toeristische oorden

Het Duitse blad Der Spiegel schrijft dat het drietal zich mogelijk ophoudt in toeristische oorden. De drie worden specifiek gezocht voor een overval op een geldtransport in het Duitse Stuhr, vlakbij Bremen.

Kalashnikov

Bij deze overval werden twee geldtransporteurs beschoten met een kalashnikov-machinegeweer. Het drietal wordt ook verdacht van meerdere autodiefstallen, die ze gebruiken bij de overvallen. Tijdens proefritten rijden ze nooit zelf en als de auto aangeschaft wordt, moet de verkoper die op een afgelegen plek afleveren.

Derde generatie

De RAF was de actiefste linkse-extremistische terreurgroep in West-Duitsland en staat ook bekend als de Baader-Meinhof-Groep. De RAF werd in 1970 opgericht en is verantwoordelijk voor 48 dodelijke slachtoffers, waaronder 34 moorden, vele bankovervallen en bomaanslagen.
Het gezochte drietal behoort tot de derde generatie, die in de jaren '90 actief was. Ze waren een stuk minder fanatiek dan hun voorgangers. Hun belangrijkste aanslag was die op de gevangenis in Weiterstadt, waar dit drietal ook van verantwoordelijk voor is. De RAF heeft zich in 1998 zelf opgeheven.