Onderzoekers: kans op aardbevingen door aardwarmteboringen Stad klein

De kans op aardbevingen door het boren naar aardwarmte in het noordwesten van de stad Groningen is heel klein.
Dat zeggen onderzoekers van de bedrijven IF en Q-con. Die hebben een Seismic Hazard Analyse gemaakt. Zo'n onderzoek is verplicht voor de aanvraag van een winningsvergunning bij Staatstoezicht op de Mijnen.

Heet water

De gemeente en het Waterbedrijf Groningen willen een deel van de gebouwen in het noordwesten van de stad verwarmen met heet water uit de diepe ondergrond. Het is de bedoeling om in 2018 de eerste warmte te leveren, aan woningen in Paddepoel en Selwerd en aan kennisinstellingen op Zernike.
De onderzoekers denken dat dit kan zonder daarbij bevingen te veroorzaken. Bovendien zijn eventuele trillingen goed te volgen via een Traffic Light System. Dat systeem detecteert trillingen zo vroeg, dat ingrepen kan worden om echte bevingen te voorkomen. Als het nodig is wordt de installatie omgebouwd tot een biomassacentrale, zodat de huizen op die manier van warmte kunnen worden voorzien.

Kanttekeningen
Toch plaatsen de onderzoekers wel kanttekeningen. Ze kunnen niet met zekerheid zeggen of de druk in de diepe ondergrond is beïnvloed door de gaswinning. Als de druk lager is geworden, werkt het volgsysteem voor bevingen niet meer. Dan is dus niet op tijd te ontdekken of er trillingen zijn en kan de productie niet op tijd worden stilgelegd om aardbevingen te voorkomen.
Pas bij de eerste boring naar het hete water in de grond blijkt hoe het met de druk is gesteld. Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen staat veiligheid altijd voorop, ook als blijkt dat het veld met heet water is aangetast door het Groninger gasveld. 'We gaan heel erg voorzichtig hier mee om. Dat betekent dat we een nieuw monitoringssysteem moeten ontwikkelen, zodat we zeker weten dat bevingen kunnen worden voorkomen.'

Onwaarschijnlijk

In het slechtste geval blijkt bij de eerste boring dat het gasveld zich helemaal tot aan Zernike uitspreidt. Dan is boren naar aardwarmte niet mogelijk, omdat de druk veel te laag is. Dit is volgens de onderzoekers een onwaarschijnlijk scenario.
In het geval dat de installatie moet worden omgebouwd tot biomassacentrale schiet WarmteStad (gemeente en waterbedrijf) er vier miljoen euro bij in. Daarover heeft wethouder Gijsbertsen geen zorgen. 'Er zitten sowieso risico's aan dit project. Dit risico is zo'n beetje het kleinste.'