Maikel S. krijgt 20 jaar voor dubbele moord in Groningen

De 41-jarige Maikel S. uit Groningen gaat voor 20 jaar de cel in. De rechters achten bewezen dat hij verantwoordelijk is voor de dubbele moord op Gudrun Kusters en Trevor Griffiths, drie jaar geleden in Groningen.
Daarmee is het oordeel van de rechters lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Tegen S. was twee weken geleden dertig jaar gevangenisstraf geëist wegens moord en gekwalificeerde doodslag (iemand doden om een ander misdrijf te verdoezelen).
De rechtbank vindt echter dat er niet vast te stellen valt of S. de dubbele moord met voorbedachte rade heeft gepleegd. Daarom houden de rechters vast aan doodslag. Wel wordt S. volledig toerekeningsvatbaar geacht voor de moorden.

Gewurgd

Op 18 januari 2013 werden Gudrun Kusters (66) en Trevor Griffiths (71) op gruwelijke wijze om het leven gebracht in hun woningen aan de Oliemuldersweg en Waldeck Pyrmontstraat in de stad.
Beide slachtoffers bleken gewurgd. De woning van Griffiths werd, nadat hij was gedood, bovendien in brand gestoken. Zijn lichaam werd hierdoor deels verbrand gevonden. Om zijn hoofd was een plastic zak gebonden. Kusters had steekwonden in haar hals.

In huis

De aan drugs verslaafde S. had bij beide slachtoffers in huis gewoond. Hij wilde Kusters geld afhandig maken en doodde haar nadien. Ook Griffiths werd vermoord omdat S. geld nodig had voor zijn drugsverslaving.
Beide slachtoffers kenden elkaar niet.

Bloed op de schoenen

Tijdens zijn aanhouding had S. bloed van Kusters en Griffiths op zijn kleding en schoenen.
Ook had hij de mobieltjes van beide slachtoffers op zak. In zijn hand droeg hij een tas met boodschappen die Griffiths kort daarvoor had gekocht.

Zaak steeds uitgesteld

De veroordeling liet lang op zich wachten, omdat de zaak meermalen werd uitgesteld. S. wilde eerst niet meewerken aan een psychiatrisch en psychologisch onderzoek en later weer wel.