Kans op parlementaire enquête over gaswinning klein

Er lijkt in de Tweede Kamer geen meerderheid te zijn voor een parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen.
Zo is regeringspartij VVD tegen zo'n diepgaand onderzoek op dit moment. Coalitiegenoot PvdA beraadt zich nog. Haagse bronnen melden echter dat ook die partij weinig voelt voor een enquête.

Geen besluit
Oppositiepartijen hebben er in eerder stadium al op aangedrongen. GroenLinks zegt nu nog geen besluit te hebben genomen. 'Wij denken na over de beste oplossing met de beste concrete resultaten. Dat is nog geen ja of nee tegen een enquête', reageert GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Voor CDA-kamerlid Agnes Mulder heeft een enquête op dit moment niet de hoogste prioriteit. 'Het is een heel zwaar middel. Vraag is wat het oplost, terwijl er nog zoveel problemen zijn. Zo wachten we al tijden op een debat over al die zaken', verzucht ze.

De ChristenUnie spreekt zich wel luid en duidelijk uit. 'Rond de gaswinning wordt er steeds weer gespeeld met de veiligheid van Groningers. Wij willen dat er duidelijkheid komt over het gasspel over de hoofden van Groningers heen. Een parlementaire enquête is nodig om de onderste steen boven te krijgen,' vindt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie.

Oplossen van problemen
VVD-Kamerlid André Bosman denkt daar anders over. 'Wat schieten de Groningers nu op met een parlementaire enquête? Wordt hun positie daar beter van? Ik denk dat het beter is om op dit moment de mens- en denkkracht te gebruiken voor het oplossen van de problemen die er nu zijn,' reageert Bosman.

Provinciale Staten van Groningen namen woensdagavond een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) aan, waarin een dringend beroep op de Tweede Kamer wordt gedaan om een parlementaire enquête te houden. Alleen de VVD stemde tegen.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws