Blinde schietinstructeur weet de roos vaak te raken

Een 52-jarige blinde met een geweer. Dat klinkt gevaarlijk, maar toch is dat het in dit geval niet.
Martien Hendriks uit de Stad is, ondanks zijn beperking, schietinstructeur bij schietverening Martini. En hij is niet alleen instructeur; Hendriks is ook meervoudig Nederlands kampioen en recordhouder luchtdrukgeweer.

Op zijn derde werd Hendriks blind aan beide ogen door een medicijnenallergie. Het weerhield hem er niet van op latere leeftijd het geweer ter hand te nemen.

Aangepast geweer
Hendriks schiet met een aangepast geweer dat werkt op geluid. Hoe dichter je op de roos mikt, hoe hoger de pieptoon wordt.

Hendriks is inmiddels zo bedreven, dat hij geregeld tienen schiet. 'Het is een concentratiesport en ik doe alles op geluid, dus deze sport past mij.'

Geen vreemde eend in de bijt
Bij de schietvereniging is Hendriks allang geen vreemde eend meer in de bijt. De leden hebben bewondering voor zijn prestaties en de manier waarop hij zijn instructeurschap uitoefent.

Albert Koster is instructeur bij de club. 'Martien kan het heel goed uitleggen en heeft veel geduld. Hij laat mensen pas schieten als ze alles hebben begrepen en de veiligheidsregels van binnen en van buiten kennnen.'
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws