Supermarkt vraagt elke klant om legitimatie bij aankoop alcohol

'Geachte klant. Omdat er op dit moment strenge controles plaatsvinden, willen wij iedereen vragen om een geldig legitimatiebewijs te tonen bij aankoop van alcohol en tabak.'

Deze opmerkelijke mededeling hangt bij de kassa's van het Albert Heijn-filiaal in de wijk Hoornsemeer in Groningen. Normaal moeten alleen klanten jonger dan 25 jaar zich legitimeren als ze alcoholische dranken kopen.

Boete
Verkoop van alcohol en tabak aan klanten onder de achttien is verboden. Een overtreding kan de supermarkt een boete opleveren van maximaal 2700 euro, afhankelijk van de grootte van de betrokken winkel en het aantal eerdere overtredingen.

Controleurs
De handhaving van het verbod op alcohol- en tabakverkoop aan minderjarigen is twee jaar geleden overgegaan van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar de gemeenten. Die sturen van tijd tot tijd controleurs op pad.

De hierboven geciteerde tekst suggereert dat de gemeente Groningen de controles opvoert. Maar een woordvoerder meldt desgevraagd dat dit niet het geval is. Evenmin zijn er volgens hem bij de supermarkt in de Hoornsemeer overtredingen geconstateerd.

Problemen voorkomen
Dan maar bellen met het hoofdkantoor van de grootgrutter in Zaandam. Woordvoerder Els van Dijk meldt dat het zeker niet om landelijk beleid gaat. 'Bij dit filiaal hebben de kassamedewerkers kennelijk moeite om klanten om legitimatie te vragen, als dat nodig is. Daarom heeft de manager besloten deze maatregel in te voeren. Hij wil daarmee problemen voorkomen.'

Proef op de som
De manager van het Groningse filiaal krijgen we niet te spreken. Daarvoor geeft Van Dijk geen toestemming. Maar wordt de aangekondigde controle daar nu ook echt consequent uitgevoerd? Drie collega's nemen de proef op de som.

Iris (20 koopt een sixpack lentebier. Zoals verwacht moet zij zich legitimeren. Hetzelfde geldt voor Roy, die een fles wijn koopt. Hij is 26, maar ja, het verschil tussen 26 en 24 is natuurlijk niet in één oogopslag vast te stellen.

Dan Reinder. Hij koopt twee flessen wijn voor de prijs van één, want zo'n aanbieding laat hij niet liggen. Reinder is de veertig inmiddels gepasseerd. Ruimschoots mag je wel zeggen. Zou hij ook...?

En dan blijkt dat de soep niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend. Reinder wordt niets gevraagd. Kennelijk vertrouwt de caissière het zo ook wel.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws