Oppositie Tweede Kamer: 'Proefboringen bij Schiermonnikoog zijn schandalig'

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren verbijsterd op het besluit van minister Kamp om proefboringen naar aardgas bij Schiermonnikoog toe te staan. Dat meldt de NOS. De proefboring vindt plaats in beschermd natuurgebied.
De minister van Economische Zaken maakte donderdag bekend dat hij het bedrijf ENGIE toestemming geeft om een proefboring te doen ten noorden van Schiermonnikoog.

'Naar het volgende eiland'

Kamerlid Dik-Faber van de ChristenUnie zegt de NOS dat ze het schandalig vindt. 'De minister besluit te gaan boren in een kwetsbaar gebied, dat vanwege de natuurwaarde nota bene tot ons Werelderfgoed behoort.'
Ook GroenLinks is niet te spreken over de plannen van Kamp .'Ongelofelijk. Eerst moest de Kamer al ingrijpen bij boringen bij Terschelling. En nu gaan we weer naar het volgende eiland.'', zegt van Tongeren.
De verschillende opositiepartijen verwijten de minister dat hij deze stap zet op het moment dat er een nieuwe Mijnbouwwet in de maak is, waarin strengere eisen gelden voor boringen.

Nieuwe vergunning onder nieuwe wet

Coalitiepartij PvdA zegt 'niet te staan juichen' bij het besluit, maar volgens PvdA-er Vos zijn er geen juridische mogelijkheden om de proef tegen te houden.
Toch is het volgens Vos nog niet zo dat er definitieve boringen komen. Voor nieuwe boringen moet weer een vergunning worden aangevraagd, die zullen vallen onder de nieuwe wet.