Elektriciteitskabel onder Eems is van de baan; alternatief onderzocht

© Steven Radersma/RTV Noord
Het plan voor een elektriciteitskabel onder de Eems tussen Delfzijl en Emden gaat niet door. Dat bevestigt Groningen Seaports, één van de initiatiefnemers. Wel wordt gewerkt aan een alternatief.
Bezwaren

Het plan is afgeblazen, omdat de Duitse Bundesnetzagentur (toezichthouder op de energiemarkt) grote bezwaren heeft tegen de kabel. Volgens de initiatiefnemers van de kabel zou het te veel geld kosten om dit juridisch aan te vechten.

Niet rendabel

Daarnaast is de onderzeese kabel moeilijk rendabel te krijgen, omdat de elektriciteitsprijzen op de Nederlandse markt op dit moment laag zijn. De verwachting is dat dit ook zo blijft.

Aldel

Het plan voor de zeventien kilometer lange stroomkabel naar Duitsland ontstond in 2014 na het faillissement van aluminiumsmelter Aldel. Doordat de Nederlandse elektriciteit te duur was, kon Aldel niet concurreren met bijvoorbeeld Duitse aluminiumproducenten.
Door de kabel aan te sluiten op het Duitse elektriciteitsnet, zouden Aldel-opvolger Klesch Aluminium Delfzijl en andere metaal- en chemiebedrijven in het Eemsdeltagebied rechtstreeks toegang kunnen krijgen tot goedkopere Duitse stroom.

Alternatief plan

De initiatiefnemers, naast Groningen Seaports zijn dat Klesch, siliciumcarbidebedrijf ESD-SiC en de Duitse netbeheerder Getec, onderzoeken nog wel een alternatief plan.
Ze bekijken of ze een deel van de transportcapaciteit van de reguliere hoogspanningslijnen tussen Nederland en Duitsland kunnen reserveren voor de industrie in de Eemsdeltaregio. Die zou dan alsnog kunnen profiteren van de lagere stroomprijzen in Duitsland.
Het consortium verwacht later dit jaar duidelijkheid over de haalbaarheid hiervan.

Lees ook: