Gif in huis? Ruil het om voor een voegenborstel!

© Flickr/Benno Hansen (Creative Commons)
Een bijzondere actie in de gemeente Groningen: inwoners kunnen zaterdag bij Tuinland hun chemische bestrijdingsmiddelen ruilen tegen een voegenborstel.
De actie 'bezem door de middelenkast' is een idee van de Natuur en Milieufederatie Groningen, de gemeente Groningen en een tuinadviesbureau.

Slecht voor drinkwatervoorziening

Volgens de initiatiefnemers van de actie komen de bestrijdingsmiddelen via het riool in het water terecht. Dat is volgens hen niet alleen slecht voor de drinkwatervoorziening, maar ook voor het waterleven.
Eén dopje Roundup
Marjolijn Tijdens van de Natuur en Milieufederatie Groningen daarover: 'Een gedeelte van het Groningse drinkwater komt uit het water van de Drentse Aa. Het drinkwaterbedrijf moet echter heel hard werken om ons drinkwater gifvrij te houden. Inwoners realiseren zich vaak niet de impact van bestrijdingsmiddelen op de natuur: één dopje Roundup in het water in Assen is meetbaar bij de waterzuivering nabij Glimmen, zo'n twintig kilometer verderop en laat een spoor van schade achter op het waterleven. Voor het Groningse water is dat natuurlijk niet anders. Roundup is overal meteen meetbaar en schadelijk'.
De voegenborstels zijn zaterdag beschikbaar zo lang de voorraad strekt.