Burgemeester Kor Dijkstra van Grootegast overleden

Burgemeester Kor Dijkstra van de gemeente Grootegast is dinsdagavond overleden.
Dijkstra leed aan een ernstige ziekte en werd afgelopen vrijdag opgenomen in het Martiniziekenhuis in Groningen met een longontsteking. Sinds zaterdag werd hij in coma gehouden. Dijkstra is 62 jaar geworden.

Langstzittende burgemeester van Nederland

CDA'er Dijkstra begon zijn burgemeesterscarrière in 1985 in de toenmalige gemeente Oldehove. Toen deze gemeente in 1990 na een gemeentelijke herindeling opging in Zuidhorn werd Dijkstra burgemeester in Grootegast.
In totaal was hij 31 jaar burgemeester, waarvan 26 in Grootegast. Met dit aantal dienstjaren was hij de langstzittende burgemeester in ons land. Dijkstra zou op 1 januari 2019 met pensioen gaan als na de herindeling de nieuwe gemeente Westerkwartier begint.

Groninger taal

Naast zijn burgemeesterschap zette Dijkstra zich in op allerlei maatschappelijke terreinen. Zo zat hij jarenlang in het landelijke bestuur van de Zonnehuisgroep en zette hij zich in voor de Groninger taal. Dijkstra was een liefhebber van oude klokken en hij had een meer dan dertig jaar oude 2CV, waarmee hij geregeld op pad ging.

Benaderbaar

Dijkstra stond bekend als een benaderbare burgemeester, zowel voor de inwoners van zijn gemeente als voor de ambtenaren in het gemeentehuis.
De gemeente Grootegast komt woensdag met een verdere toelichting.

Lees ook: