Voorman geloofsgemeenschap bekent miljoenenfraude: onder andere 'zakelijke' vakantie met callgirl

© FPS (Jos Schuurman)
Ex-topman Jonathan van der L. (34) van de orthodox-christelijke gemeenschap Noorse broeders heeft 8 miljoen euro weggesluisd. Dat meldt het NRC Handelsblad. De gemeenschap heeft haar hoofdkantoor in Stadskanaal.
Van der L. bekende het wegsluizen van de miljoenen tijdens de rechtszaak tegen hem in Zutphen. In maart werd Van der L. door de FIOD opgepakt. 'Ik erken moreel gezien alle schuld. Ik heb het gedaan om mijzelf te bevoordelen', schrijft de
.

Enige verantwoordelijke

Zijn 21-jarige vriendin Frederique P. wordt verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Van der L. pleit haar vrij. 'Ik ben de enige verantwoordelijke voor deze nachtmerrie.'
Het Handelsblad dook in de papieren van het Openbaar Ministerie.
Op deze manieren sluisde Van der L. volgens het OM geld weg:
- Zijn Panamese trustbedrijf BBC Global Foundation stuurde vervalste facturen naar Kolme Tack Holding, een bedrijf van de stichting Hippo Mundo Charity.
- Als bestuurder van deze stichting liet hij de facturen betalen.
- Met vervalste leenovereenkomsten liet hij Kolme Tack Holding geld betalen aan zijn adviesbedrijf en zijn vriendin, een callgirl.
- Samen met de callgirl maakte hij luxe vakantiereizen, die hij opvoerde als zakelijke kosten.
- Met de creditcard van West East Trading in Dubai, een ander 'broederbedrijf' nam hij ruim 5 ton op.

Financiële man

Van der L. was jarenlang de financiële man van de Noorse broeders. De geloofsgemeenschap is gevestigd op recreatie- en conferentiecentrum Pagedal in Stadskanaal.

Lees ook: