Vrachtwagens mogen 's avonds binnenstad niet meer in

Vrachtwagens die winkels in de Groninger binnenstad bevoorraden, zijn niet meer in de vroege avond welkom. Wel mogen ze 's ochtends een uurtje langer doorwerken.
Op deze manier wil de gemeente de overlast door vrachtwagens in het voetgangersgebied beperken.

Eindtijd

Nu nog kunnen vrachtwagens er terecht tussen vijf uur en elf uur 's ochtends. De eindtijd wordt verplaatst naar twaalf uur. Die tijden sluiten volgens wethouder Roeland van der Schaaf beter aan op de praktijk.
'Winkeliers komen vaak om half tien in de zaak en gaan om tien uur open. Ze hebben dan nog maar een uurtje voor de bevoorrading en gaan vaak langer door.' Dat mag voortaan dus. Daar staat tegenover dat vrachtwagens niet meer welkom zijn tussen 18.00 en 20.00 uur.

Elektrische auto's

Ook komt er een proef die leveranciers moet stimuleren met kleinere elektrische auto's te bevoorraden. Als ze dat doen, mogen ze ook buiten de venstertijden om de binnenstad in rijden. Volgens Van der Schaaf is dat de toekomst.
'We doen dit een jaar om innovatie uit te lokken. Een slimme bevoorrader speelt hier op in en gaat investeren. Want de beleving van de binnenstad is de toekomst van een goed draaiend binnenstadseconomie en daar passen geen grote vervuilende vrachtauto's meer tussen.'

Kentekens

De gemeente zal de nieuwe venstertijden strenger handhaven. Voor de toekomst overweegt de gemeente camera's in te zetten die aan de hand van de kentekens van bevoorraders kunnen zien of de wagen er op dat moment mag rijden.