Gemeenteraad akkoord: boren naar aardwarmte gaat door

De gemeenteraad van Groningen heeft groen licht gegeven voor het aardwarmteproject. Daarmee moeten duizenden woningen en gebouwen in het noordwesten van de stad worden verwarmd.
Vrijwel de hele raad stemt in met het plan om heet water uit de diepe ondergrond op te pompen; alleen de fractie 100% Groningen is tegen.

Tientallen miljoenen

Alle partijen zien dat er risico's aan het project kleven, waaronder financiële. De gemeente en Waterbedrijf Groningen steken er elk zeven miljoen euro in en lenen tientallen miljoenen om het mogelijk te maken. Tegelijkertijd is het rendement van de put met heet water nog onduidelijk. Dat blijkt pas bij de eerste boring en die kost tien miljoen euro.
Maar de voorstemmers vinden dat er met die risico's te leven valt. SP-raadslid Wim Koks: 'Dit levert een forse bijdrage aan de ambitie om in 2035 een energieneutrale stad te hebben. Enig financieel risico is dus acceptabel.'

Minder contracten

Het debat gaat verder vooral over de afzetmarkt: wie gaat dat warme water nou eigenlijk gebruiken. De raad had daarover zekerheid geëist. Maar vlak voor het debat blijkt dat er minder contracten getekend zijn dan gepland.
De Rijksuniversiteit Groningen wil nog niet tekenen voor het verwarmen van het rekencentrum, omdat dit centrum mogelijk wordt verplaatst.

Te belangrijk

Voor de fractie 100% Groningen reden om tegen te stemmen en voor het CDA bijna een struikelblok. Maar de partij vindt de duurzaamheidsambitie van de stad te belangrijk en vertrouwt erop dat er uiteindelijk genoeg belangstelling is. Raadslid Herman Pieter Ubbens: 'De wethouder heeft een goede reactie gegeven en heeft oog voor de risico's. Dan vinden we dit risico wel de moeite waard op te nemen.'
Wethouder Mattias Gijsbertsen verzekert de raad dat hij de aanbesteding niet opstart als het minimum aantal contracten tegen die tijd niet is getekend.

Durf

Als de stemmen zijn geteld, klinkt er applaus van de ambtenaren en projectmedewerkers op de publieke tribune en ook wethouder Mattias Gijsbertsen is blij. 'Er zitten echt nog wel risico's aan het project, maar ik ben blij dat we als stad laten zien dat we dit aandurven.'
Als alles goed gaat worden de eerste woningen en gebouwen in 2018 met heet water uit de diepe ondergrond verwarmd.

Lees ook: