Picknickkleedjes ingezet in strijd tegen troep in Noorderplantsoen

Bezoekers van het Noorderplantsoen in Groningen krijgen bij mooi weer een gratis plastic picknickkleedje van de gemeente.
De kleedjes zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Het idee is dat bezoekers hun rotzooi met kleedje en al weggooien in de prullenbakken. De gemeente wil op die manier de overlast door zwerfvuil terugdringen.

Kritisch ontvangen

De eerste bezoekers die zo'n kleedje krijgen zijn kritisch. Wybren van Wieren: 'Het is ook wel weer afval en misschien zijn er mensen die denken: wat moet ik hiermee. En die gooien dit weer weg. Maar ik ga het zelf ondervinden.'

Zelf pakken

Op dagen met mooi weer delen Buitengewoon Opsporingsambtenaren (boa's) kleedjes en flyers uit met daarop de uitleg over het gebruik. Later komen er borden te staan waar de kleedjes aanhangen. Wie gaat picknicken of barbequen, mag dan zelf zo'n kleed pakken.

'Leuke geste'

Boa Johan Kunst: 'We hopen dat het motiveert om het afval op te ruimen. Het leek ons een leuke geste naar de burger toe.'
Voor dit zomerseizoen heeft de gemeente duizend kleedjes klaarliggen. Na het seizoen bekijkt de gemeente of ze geholpen hebben in de strijd tegen het vuil.

Troep na mooie dag

De gemeente Goningen worstelt al langer met het schoonhouden van het Noorderplantsoen. Op mooie dagen is het park populair bij Stadjers. Die laten vaak troep achter.