Noorderzijlvest heeft 180 miljoen euro bij elkaar voor aanpak zeedijk

Verschillende partijen steken de komende drie jaar 180 miljoen euro in de verbetering van de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl.
Het grootste gedeelte van het bedrag, ruim 114 miljoen euro, wordt betaald uit het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Verder dragen ook het waterschap Noorderzijlvest, de provincie en de gemeente Delfzijl een steentje bij.

Aardbevingsbestendig

De verbetering van de zeedijk is nodig omdat de eisen vanaf 2017 een stuk strenger worden. Dit heeft te maken met de klimaatverandering en de zeespiegelstijging. Bovendien heeft het gebied te maken met aardbevingen en bodemdaling.
Daarom dokt de NAM voor het aardbevingsbestendig maken van de zeedijk. De Commissie Bodemdaling betaalt de compensatie voor de bodemdaling.

Halve meter hoger

Over een lengte van bijna twaalf kilometer wordt de zeedijk hoger en breder. Er komt gemiddeld een halve meter bovenop. Daarnaast dijt de dijk tien tot vijftien meter uit.
De bedoeling is dat het werk in december dit jaar start. Drie jaar later moeten alle verbeteringen klaar zijn.

22 juni

Wel moet het waterschap Noorderzijlvest nog groen licht geven voor de investering. Die beslissing valt op 22 juni. Dan besluit het bestuur of zij 9,7 miljoen euro bij wil dragen aan de verbeteringen.

Lees ook: