Lanspunt van Smeerling krijgt nationaal podium in museum Leiden

De Lanspunt van Smeerling gaat furore maken in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.
De lanspunt werd ooit gevonden door een man met een metaaldetector bij de Lage Brug in Smeerling. En is nu een van de stukken in een grote landelijke expositie 'Archeologie uit je achtertuin' in het internationaal vermaarde Leidse museum.

Vondsten per gemeente

Het Rijksmuseum voor Oudheden heeft alle gemeenten benaderd om een bijzondere vondst uit te lenen aan Leiden. Die worden daar vanaf maandag tentoongesteld.
De voorwerpen liggen in laatjes met daarop de naam van de gemeente. Bezoekers kunnen de laatjes openen om erin te kijken. Tot nu toe hebben 120 gemeenten een item ingezonden. De expositie loopt in ieder geval een jaar en het museum hoopt in die tijd alle gemeenten compleet te krijgen.

Bijzondere lanspunt

De gemeente Stadskanaal benaderde na het verzoek uit Leiden het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal. Die hebben alle belangrijke vondsten ondergebracht bij het Groninger Museum.
Na overleg tussen beiden, werd besloten de lanspunt uit te lenen aan Leiden. 'Het is een bijzondere vondst geweest. De punt dateert van 1000 voor Christus', vertelt directeur Helen Kämink van het Streekhistorisch Centrum.

Offer

De lanspunt stamt uit de Late Bronstijd. In die tijd was een groot deel van Oost-Groningen moeras. Er woonden dus ook niet veel mensen in het gebied, vertelt Kämink. 'Er is niet veel bewaard gebleven, maar deze punt gelukkig wel.'
De lanspunt is bovendien in zeer goede staat. Kämink denkt dan ook niet dat de lanspunt daadwerkelijk gebruikt is voor de jacht. 'Hij is waarschijnlijk gemaakt als offer aan de goden.'