'Het is ronduit stuitend': wethouder Haren geschokt over 'geheim' onderzoek provincie (update)

Opnieuw een rapport dat de zelfstandigheid van de gemeente Haren in twijfel trekt. 'Ik heb het met stijgende verbazing en woede gelezen', zegt wethouder Michiel Verbeek (D66).
'Niet netjes'
In opdracht van de provincie Groningen is het rapport 'Aanpak Beterr Haren' opnieuw bekeken door onderzoeksbureau B&A. 'Aanpak Beterr Haren' werd vorige week door de gemeente Haren gepresenteerd.

'Ik werd plotseling met deze contra-expertise geconfronteerd en wist nergens van, zegt wethouder Verbeek. 'Ik kom gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) van de provincie Groningen regelmatig tegen en had het netjes gevonden als hij dit had gezegd'.

Brouns verbaasd
Gedeputeerde Brouns reageert met verbazing op de woede van Verbeek. 'Haren was wel degelijk op de hoogte van het rapport. De burgemeester wist ervan.'

'Bovendien', vervolgt Brouns, 'hebben wij direct bij de presentatie van 'Aanpak Beterr Haren' al gezegd dat wij een contra-expertise zouden laten doen.' De provincie heeft die conclusies vrijdagmiddag aan de gemeente gestuurd.

Ja, mits...
In het eigen rapport 'Beterr Haren' van de gemeente Haren, wordt gesteld dat met een aantal ingrepen, waaronder bezuinigingen, de positie van Haren kan worden verbeterd om zelfstandig te blijven. Maar het geheime onderzoek van de provincie weerlegt dat.

'Volstrekte onzin'
'Er staat volstrekte onzin in het rapport van de provincie', zegt Verbeek. 'Er wordt gezegd dat wij geen vrij besteedbaar budget hebben. Dat hebben we wel, in onze algemene reserves.'

'Dankje de koekoek'
'Er worden voorstellen uit ons eigen onderzoek in twijfel getrokken omdat ze nog niet concreet zouden zijn. Ja, dankje de koekoek. Het zijn voorstellen, die moeten natuurlijk worden uitgewerkt'.

De gemeente Haren wil samenwerken met burgers bij het aanpakken van problemen in Haren. 'Wij denken dat burgers ons goed kunnen helpen bij het oplossen van de problemen, maar B&A heeft daar twijfels over. Nou, volgens mij weten wij een stuk beter dan die heren uit Den Haag wat onze burgers wel of niet willen.'

'Vileine trucjes'
De onderzoekers van B&A gebruiken volgens Verbeek 'vileine trucjes'. 'Haren wordt vergeleken met andere gemeenten die hele hoge reserves hebben. Dat vind ik ronduit stuitend', vervolgt Verbeek.

Drie hoofdconclusies
Het onderzoeksbureau B&A presenteerde in maart 2016 ook een onderzoek over de toekomst van Haren. Toen concludeerde het bureau al dat een zelfstandig Haren lastig wordt.

Deze week komt het bureau dus opnieuw tot die conclusie, nadat het opdracht kreeg van de provincie om het onderzoek van de gemeente Haren onder de loep te nemen. Uit de stukken blijkt dat B&A het oordeel baseert op drie redenen:

- 'De financiële situatie van de gemeente is zeer penibel, het ontbreekt aan voldoende middelen. [...] Ook al lukt het de gemeente de finaciële situatie te verbeteren, dan nog zijn er te weinig middelen om tegenvallers op te vangen.'
- 'Het ontbreekt aan tijd. De gemeente Haren bevindt zich al jaren in de huidige situatie. Wij verwachten niet dat de ambities en voornemens worden behaald binnen twee à drie jaar tijd.'
- 'De ambities van de gemeente sluiten elkaar op een aantal punten uit.'

Het hele rapport kunt u hier nalezen.

Lees ook:
- 'Haren doet er goed aan te fuseren met Groningen en Ten Boer' (update)
- Deloitte: Haren beweegt zich financieel op randje
- Provincie duwt Haren richting Groningen en Ten Boer
- Onderzoek: Haren zelfstandig? 'Nee, tenzij...'
Meer over dit onderwerp:
herindeling GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws