VVD Haren: 'We willen niet 15 jaar lang stilstaan'

De VVD-fractie in de gemeente Haren is om en kiest voor een fusie met Groningen en Ten Boer. 'We willen niet bezuinigen op voorzieningen zoals het zwembad, de dorpshuizen, de bibliotheek en de sportclubs, en daarnaast ook nog eens vijftien jaar lang stilstaan', laat de partij zaterdagmiddag weten in een verklaring.

De fractie is van standpunt veranderd na een contra-expertise van onderzoeksbureau B&A. Die nam in opdracht van de provincie het Harener rapport 'Aanpak Beterr Haren' nog eens onder de loep.

Hierin gaf Haren aan zelfstandig te kunnen blijven, mits er flink bezuinigd zou worden. B&A concludeerde dat Haren te weinig financiële reserves heeft om zelfstandig te blijven.

Wethouder opgestapt
Door deze omschakeling is VVD-wethouder Paula Lambeck zaterdag opgestapt. Daardoor staat het college van Haren op klappen.

De VVD wilde het liefst gaan voor een zelfstandig Haren, maar zegt nu dat een fusie met Groningen en Ten Boer de meest duurzame oplossing is.

Weinig perspectief
'We hebben lange tijd niet geweten wat de 'prijs' is voor een zelfstandig Haren. Nu weten we dat wel. (...) Naast het schrappen van voorzieningen, zou onze gemeente vijftien jaar lang niet kunnen investeren, innoveren of nieuw beleid maken. Is dat het perspectief wat wij onze inwoners willen bieden?'

Kansen
De partij ziet kansen in Groot Groningen: 'Een gemeente die een investeringsbudget heeft van twintig miljoen euro, met daarnaast nog een herindelingsbijdrage van tien miljoen euro. Van deze gelden zullen alle inwoners van de nieuwe gemeente profiteren. Dan zou wellicht vrij parkeren tot de mogelijkheden behoren.'

Lees ook:
- College Haren staat op klappen, VVD-wethouder stapt op
- Burgemeester Haren: 'Dit is geen goed moment voor bestuurscrisis'
- Haren bespreekt bestuurlijke toekomst tijdens spoedoverleg
Meer over dit onderwerp:
HAREN
Deel dit artikel:

Recent nieuws