Het geluid van een Bronsmotor is voor vader en zoon Zwerwer 'net muziek'

Een echte liefhebber kan er niet omheen, het ritmische tak-tak-tak van een echte Bronsmotor. 'Het is bijna betoverend', zeggen Johannes en Daniel Zwerwer uit Appingedam.
Vader en zoon zijn zo gek op dát geluid dat ze zich een leven zonder Bronsmotoren absoluut niet kunnen voorstellen.

'Ik was verkocht'

Voor Johannes begon de liefde voor Brons toen hij een jaar of achttien was. 'Ik sleutelde toen al aan motoren en zo'n Brons is gewoon fantastisch. Het zit zo goed in elkaar. Dat besefte ik toen al. Toen ik – heel wat jaren later - eindelijk zelf zo'n motor kon kopen was ik verkocht'.
Showtruc voor motoren
Inmiddels heeft hij vier motoren, een sleepbootje met een Bronsmotor en tientallen boeken over Brons verzameld. De liefde gaat zelfs zover dat er een speciale showtruck is gemaakt waarop de motoren op beurzen en markten aan het publiek getoond kunnen worden. Samen met zijn zoon reist hij door het hele land om de motoren te showen.

'Fantastisch'
Zijn zeventienjarige zoon Daniel kreeg de 'Bronsgekte' van zijn vader al vroeg mee. 'Ik vind die motoren echt fantastisch. Het is de basis van alle moderne systemen die je tegenwoordig ziet. Als je een Brons snapt, dan snap je de meeste andere motoren ook', zegt Zwerver junior.
'Die jongen is niet goed snik'
Voor beide is het geluid het allermooiste dat er is. 'Het ritme is bijna betoverend', zegt Daniel. 'Soms ga ik er zo in op, dan tik ik met m'n hoofd mee op het ritme, dan heb ik gewoon niet door dat iedereen staat te kijken. En dan zie ik later denken: die jongen is niet goed snik. Maar zo hypnotiserend is het', lacht hij.

Cultureel erfgoed
Voor vader Zwerwer zit er nog een diepere laag in. Hij vindt dat de motoren van Brons horen bij het cultureel erfgoed van Appingedam. 'Niemand mag ooit vergeten dat de basis van de motoren hier in Appingedam is begonnen. Al is het het laatste wat ik doe, maar dat moet iedereen weten'.

Theaterstuk 'Jan Brons is terug!'

Zwerwer wordt daarbij geholpen door de Stichting Kronkels door Fivelingo zij hebben samen met schrijfster Nynke Klompmaker het theaterstuk 'Jan Brons is terug!' geproduceerd. Dat is een tragikomische en muzikale voorstelling waarin Jan Brons nog een keer naar aarde terugkomt om een 35-jarige vrouw te helpen haar leven weer op orde te krijgen.

Lees ook: