Komende drie jaar driehonderd asielzoekers welkom in Veendam

De komende drie jaar wordt er voor 300 asielzoekers een thuis gecreëerd in Veendam. De gemeenteraad stemde dinsdagavond unaniem voor de drijvende asielzoekersboot.
Paard van Troje

Fractievoorzitter Pe Langen van de fractie Vuuruitkiek had als enige zijn twijfels over de opvang van de asielzoekers. Hij vroeg zich af of met de huisvesting van driehonderd vluchtelingen in Veendam niet 'het paard van Troje binnen gehaald werd'.

Waar komen ze vandaan?

'Uit cijfers blijkt dat allochtonen meer misdrijven plegen dan autochtonen', zegt Langen, bij een razzia in het azc in Ter Apel werden 125 gestolen fietsen gevonden en er wordt daar bij de Aldi per maand voor drieduizend euro gestolen. Wij zijn geen fascisten of racisten maar realisten. We weten totaal niet wie waar vandaan komt of met welke bedoelingen'.
Unaniem akkoord
De positieve uitslag stemde burgemeester Sipke Swierstra (VVD) zeer tevreden: 'Er was dus een raadslid met twijfels, maar uiteindelijk ging de raad unaniem akkoord. Dat laat zien dat de draagvlak voor de opvang groot is'.

Extra politie en beveiligers ingezet
Uit voorzorg waren er in en rond de raadszaal beveiligers en politie op de been maar die bleken voor niets ingezet. Swierstra: 'Er waren geluiden via sociale media dat er mensen wilden komen protesteren, dat ze het wilden tegen houden. En als je ziet wat er allemaal gebeurd is in het land wilden we op alles voorbereid zijn'.

Eerste bewoners, na de zomer

De verwachting is dat de eerste bewoners van de asielzoekersboot zich na de zomer melden. De boot komt in het A.G. Wildervanckkanaal aan de Lloydsweg te liggen.