Ruzie over dorpshuis Kiel-Windeweer

Dorpshuis 't Woldhuus in Kiel-Windeweer is de inzet van een diepgaand conflict. Het dorpshuis wordt geëxploiteerd door de voetbalclub vv Kiel-Windeweer, maar die ligt overhoop met een groot deel van het dorp.

Jarenlang gesluimerd
Het conflict, dat al jarenlang sluimert, kwam onlangs aan de oppervlakte toen de Stichting 't Woldhuus, dat het dorpshuis al jarenlang bestuurt, een kort geding aanspande tegen de voetbalvereniging. Op die manier wilde de stichting de voetbalclub dwingen de exploitatie te staken. Maar de rechter deed geen uitspraak: hij vond de situatie te onduidelijk.

Oudste rechten
Voetbalvereniging Kiel-Windeweer zegt de oudste rechten te hebben, omdat 't Woldhuus in de jaren '70 van de vorig eeuw is neergezet als voetbalkantine. Dat die kantine later met hulp van de gemeente is uitgebouwd tot dorpshuis doet daar niets aan af. Bovendien heeft de club zelf ook tienduizenden euro's in het pand gestoken, zegt voorzitter André Kruier.

Kritiek
Maar die rechten heeft de club verspeeld, vindt Wim Meeldijk namens de stichting 't Woldhuus. 'Dorpbewoners voelen zich er niet welkom; er is kritiek op de schoonheid, de netheid en het onderhoud.'

'Ze houden de kop stijf'
Kruier herkent zich hier niet in. Volgens hem wordt er van een mug een olifant gemaakt. 'De stichting moet de hand in eigen boezem steken, want zij hebben ook nooit iets aan het onderhoud gedaan.'

Komt het ooit nog goed tussen de twee? Kruier: 'De voetbalclub staat overal voor open, alleen zij houden de kop stijf en zij willen niets meer overleggen', zo wijst hij naar de stichting.

Nieuwe sloten
Ondertussen zijn er andere sloten op de deur van het dorpshuis gezet waardoor het bestuur niet meer naar binnen kan. De stichting vermoedt dat de voetbalclub dat heeft gedaan, maar de club zegt dat de nieuwe sloten in opdracht van de gemeente zijn geplaatst.

'Er was hier namelijk een paar keer ingebroken', zegt Kruier. 'Nooit geen inbraken, maar sinds de strijd is begonnen gebeurt het vier keer achter elkaar.'

Bodemprocedure
Om voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen begint de Stichting 't Woldhuus een zogeheten bodemprocedure. Juristen mogen nu uitvoerig gaan uitzoeken wie het dorpshuis mag beheren.
Meer over dit onderwerp:
KIEL-WINDEWEER
Deel dit artikel:

Recent nieuws