Parlement: 'Tempo aanpak problemen Groningen veel te traag'

De Tweede Kamer is ontevreden over de aanpak van de problemen rond de gaswinning in Groningen. 'Het is is hoog tijd voor daden', vinden veel Kamerleden.
Dat blijkt donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de gaswinning.  'Er worden wel stappen gezet, maar het gaat te langzaam,' vat CDA-Kamerlid Agnes Mulder samen.
Ook de PVV vindt het tempo veel te laag. 'Er is niets gebeurd in drie jaar. Behalve het instellen van allerlei commissies en de benoemingen van oud-politici,' betoogt PVV'er Reinette Klever.
De Tweede Kamer hekelt vooral de rol van de NAM. 'Nationaal Coördinator Hans Alders neemt allerlei initiatieven, maar de NAM bepaalt. Dat moet anders', vindt Kamerlid Carla Dik van de ChristenUnie.

Dependance van de NAM

Veel partijen constateren dat de NAM een stevige vinger in de pap heeft bij het Centrum Veilig Wonen (CVW), dat de schade-afwikkeling regelt. 'Het CVW is een dependance van de NAM', constateert SP-Kamerlid Eric Smaling.
En Stientje van Veldhoven (D66): 'Er blijft onvrede over de rol van de NAM. Daar moeten we echt naar kijken.'
Ook VVD-Kamerlid André Bosman vindt dat met name de schadeafwikkeling nog te wensen overlaat. 'Er zit veel boosheid en teleurstelling in het gebied. Dat moet echt beter,' vindt Bosman.
Hij uit verder zijn zorg over de monumenten. ChristenUnie-Kamerlid Dik zegt daarover: 'Als we nu niet ingrijpen worden monumenten onherstelbaar beschadigd.' 

Ruime opkoopregeling

Wat de PvdA betreft komt er een ruimere opkoopregeling. Het pleidooi van PvdA-Kamerlid Vos komt hem op de nodige hoon van Klever (PVV) te staan. 'De afgelopen jaren heeft u steeds tegen moties van ons over een ruimere opkoopregeling gestemd,' bijt Klever Vos toe.
De PVV beweert verder dat een ruimere opkoopregeling wordt tegengehouden door Groningse bestuurders. 'Lokale PvdA-bestuurders houden een ruimhartige opkoopregeling tegen,' weet PVV-Kamerlid Klever te vertellen. 
De PvdA reageert daar niet op. Wel pleit Vos van die partij er voor dat ook de waardevermindering door gaswinning van Groningers die hun huis niet verkopen vergoed wordt. En dat moet ook gelden voor mensen die buiten de contourlijn van het aardbevingsgebied wonen,' vindt Vos.

Parlementaire enquete
Wat de Partij voor de Dieren (PvdD) en de ChristenUnie betreft komt er een parlementaire enquete naar de gaswinning in Groningen. Aanleiding is het boek De Gaskolonie. Daarin komt naar voren dat in het verleden geheime afspraken zijn gemaakt over de gasproductie.
GroenLinks vindt het nog te vroeg voor een parlementaire enquête. Kamerlid Liesbeth van Tongeren komt met een alternatief. Ze wil een vervolg van het eerdere onderzoek naar de gaswinning van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. D66 omarmt dat voorstel. 
Minister Kamp reageert later donderdag op de betogen van de Kamerleden.