Alles wat je wilt weten over de rechtszaak tegen de Jumbo-afperser

Zelfverzekerd komt hij de rechtszaal binnen. Hij groet zijn familie op de tribune en slaat met zijn vuist op zijn borst.
Alex O. staat vrijdag in Groningen terecht voor het afpersen van supermarktketen Jumbo. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor het plaatsen van explosieven bij twee Jumbo-vestigingen in de stad.

Verkeerde Jumbo

Vlak na aanvang van de rechtszaak wordt duidelijk dat de afperser tweeduizend euro aan bitcoins eiste van Jumbo. Het eerste dreigbericht is overigens niet verstuurd naar de supermarktketen, maar naar de gelijknamige fabrikant van spelletjes.
O. erkent voor de rechtbank dat hij actief was in de 'krochten van het internet'. Hij gebruikte het 'tor-netwerk' voor duistere praktijken. 'Maar ik heb nog nooit een bitcoin verzilverd', verklaart O.

Publiek

Het publiek hoort voor het eerst van de Jumbo-afperser in mei 2015. In de nacht van 8 op 9 mei vindt een voetganger een verdacht pakket bij de Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ontdekt dat er een explosieve stof in het pakket zit en maakt de bom onschadelijk.
Op 31 mei wordt 's nachts een harde knal gehoord bij de Jumbo aan het Overwinningsplein. De verdachte en de ontploffing zijn vastgelegd door de bewakingscamera's van de supermarkt.

Tante

In augustus 2015 vraagt de politie aan het publiek om mee te rechercheren. Het dossier over de Jumbo-afperser wordt online gezet en direct komen er reacties binnen. Eentje is van de tante van de echtgenote van O. Zij heeft hem herkend op bewakingsbeelden van de Jumbo aan het Overwinningsplein en uit bepaalde vermoedens.

Onhandig

O. wordt in oktober 2015 opgepakt in een woning aan de Sumatralaan in de stad. Daar worden diverse chemicaliën gevonden, waarmee explosieven kunnen worden gemaakt.
Op de vraag of O. handig is, barst zijn familie op de tribune in lachen uit. 'Ik kan nog niet eens een tv ophangen', antwoordt O.

Bewijsmateriaal

Volgens de officier van justitie wijst alles erop dat O. de man is, die Jumbo heeft afgeperst. Tijdens de rechtszaak worden meerdere bewijsmaterialen aangedragen:
1. Haar in emmer
Het gaat om een gevonden haar aan de binnenkant van een deksel van een emmer, die bij een explosief is gebruikt.
2. Dna op envelop
Er is dna-materiaal van O. gevonden onder de postzegel, die is gebruikt bij het versturen van een verjaardagskaart aan de Jumbo in Zwolle. In de envelop zat een explosieve stof.
3. Batterij in verjaardagskaart
De batterij in de verjaardagskaart met een muziekje komt overeen met de verdwenen batterij uit de Samsung-telefoon, die is gevonden in de woning van O..
4. Kookwekkers
O. heeft twee kookwekkers gekocht. Die zijn gebruikt als ontstekingsmechanisme bij de ontploffingen.
5 Chemicaliën
In de woning van O. zijn diverse chemicaliën gevonden, waarmee explosieven kunnen worden gemaakt.

Verdediging

Volgens advocaat Tjalling van der Goot van O. is het vonnis al geveld: 'De Jumbobomber zit naast mij'.
Maar 'twee wekkers kopen bij dezelfde winkel is helemaal niet raar', vindt de advocaat. 'Die dingen gaan nu eenmaal snel stuk.' Hij vervolgt: 'Het maken van explosief spul is makkelijk. Je moet dan wel alle ingrediënten hebben en ammoniak ontbreekt hier'. Ook van het dna onder de postzegel op de verjaardagskaart is Van der Goot niet onder de indruk: 'Als je iemand een hand geeft, laat je al dna achter'.