Cunera bij biologische boeren

Het programma Cunera gaat zondag over biologische landbouw. De provincie stimuleert boeren om over te stappen van gangbare naar biologische landbouw.
88 biologische boeren

In Groningen zijn een kleine 3000 boeren, 88 van hen hebben het certificaat 'biologisch'. Dat betekent dat ze geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken en voldoen aan allerlei regels.

Omschakelcursus

Het provinciebestuur zou graag willen dat er meer boeren overstappen en organiseert daarom een omschakelcursus voor zowel melkveehouders als akkerbouwers. Cunera praat met akkerbouwer Gert Noordhoff uit Bellingwolde, één van de boeren die overweegt om over te stappen op biologische landbouw.

Harm Evert Waalkens

Oud-Kamerlid Harm Evert Waalkens uit Finsterwolde heeft sinds 1994 een biologisch melkveebedrijf. Hij vertelt Cunera dat het wel een paar jaar duurde voor hij de biologische landbouw goed in de vingers had.

Groeiende afzetmarkt

De omschakelcursus van de provincie wordt gegeven door landbouwadviseur Peter Brul uit Bellingwolde. Brul reist de hele wereld over om boeren advies te geven over biologische landbouw en vindt het leuk om ook Groningse boeren te adviseren. 'Er is sprake van een steeds grotere afzetmarkt, dus boeren worden er financieel niet minder van als ze omschakelen. Sterker nog, ze gaan er in veel gevallen op vooruit.'
Cunera over biologische landbouw, zondag op TV Noord om 18.10 uur. Het programma wordt ieder half uur herhaald en is ook te zien via onze app en rtvnoord.nl.