Kritiek op CVW 'zeer herkenbaar' voor bodembeweging

Secretaris Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging.
Secretaris Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging. © RTV Noord
Voor de Groninger Bodem Beweging (GBB) is de kritiek op het Centrum Veilig Wonen (CVW) 'een feest van herkenning'.
Volgens ex-medewerkers van het CVW en ander betrokkenen is alles er op gericht schadevergoedingen zo laag mogelijk te houden.
De bodembeweging is niet verbaasd over die conclusie. Secretaris Dick Kleijer wijst erop dat het aantal zogenoemde C-schades blijft groeien. Dat betekent dat deze schade volgens het CVW niet door de gaswinning wordt veroorzaakt.
Het gaat daarbij ook om schades die eerst nog wel werden erkend. 'Daar wordt bewust beleid op gevoerd', is de overtuiging van Kleijer.

'Flinke vinger in de pap'

Ook hij wijst er op dat de NAM nog steeds een flinke vinger in de pap heeft: 'Zogenaamde experts nemen de schade op met het handboek van de NAM in de aanslag. En dat handboek straalt uit dat het doel is de zaak te minimaliseren en de schades zo laag mogelijk te houden of weg te wuiven. De tijd van ruimhartige schadevergoeding ligt echt achter ons.'

'Dit is waar we voor gewaarschuwd hebben'

Hij is niet verbaasd over de onvrede over het Centrum Veilig Wonen. 'Dit is precies waar we voor gewaarschuwd hebben. Als zo'n organisatie niet los komt van de NAM, krijg je dit soort gedoe.'
Het Centrum Veilig Wonen nam anderhalf jaar geleden de schadeafwikkeling van de NAM over. Dat gebeurt vanuit een nieuw pand in Appingedam, dat kort na de opening al moest worden uitgebreid. Er werken inmiddels 250 mensen.

'Het is geen rommeltje'

Tijdens het gasdebat van donderdag waren veel partijen ook zeer kritisch over de afhandeling van de schade. Minister Henk Kamp van Economische Zaken denkt daar anders over. 'Het is geen rommeltje. De schade-afhandeling is een zeer goed georganiseerd proces', zo hield hij de kamer voor.
Vervolgens kondigde hij wel aan dat het Centrum Veilig Wonen onder toezicht komt te staan van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders.

Zwartboek van de PvdA

De PvdA-fractie is ervan overtuigd dat de schade-afwikkeling niet goed is geregeld. De partij gaat een zwartboek maken. Gedupeerden worden opgeroepen hun slechte ervaringen met het Centrum Veilig Wonen te melden.

'Zoals het nu gaat, is onacceptabel'

De bodembeweging kondigt aan de situatie rond het CVW nogmaals nadrukkelijk onder de aandacht te zullen brengen. 'Zoals het nu gaat is onacceptabel. Daar kan de politiek niet omheen', vindt Kleijer.