Instellingen

Gewoon denken 'ik sta op het podium en ik doe wat ik wil'

© RTV Noord

Dertien kinderen waren vrijdagmiddag druk aan het oefenen. Vrijdagavond dragen ze hun gedicht voor en kunnen ze de nieuwe en vijfde kinderstadsdichter van Groningen worden.

'Het is goed voor kinderen om te leren zich uit te drukken in taal. Maar het is ook erg leuk om bij officiële gebeurtenissen een beeld van een kind op de stad vertegenwoordigd te zien', laat projectleider Esmé van den Boom weten.

Scherp kijken

Want kinderen kijken vaak net iets anders naar de wereld. 'Ze kunnen heel scherp kijken naar wat zij vinden van hoe er hier geleefd wordt, wat ze leuk vinden en opvalt', aldus Van den Boom.

Gek geluid

Tijdens de repetitie doen de kinderen ademhalingsoefeningen en leren ze om zich niet te schamen wanneer ze op een podium staan. 'Nu wil ik dat jullie een gek geluid maken, en dan zo hard mogelijk', instrueert Joost Oomen.

De duivel

De gedichten gaan over uiteenlopende onderwerpen, zoals school, de buurt waarin de kinderen wonen en de duivel.

Tips

Emma is een van de finalisten, die uit tweehonderd inzendingen gekozen werden. 'Ik heb net geleerd dat je moet praten zoals het gedicht gaat. Dus als het gedicht spannend is, moet je ook spannend gaan vertellen', legt Emma uit.

'Ik doe wat ik wil'

De huidige kinderdichter Jacco Hage heeft nog wel een tip voor de kandidaten: 'Je hoeft niet bang te zijn. Je moet gewoon denken 'laat hun maar denken, ik sta op het podium en ik doe wat ik wil'.'

Vanaf 19.30 uur dragen dertien kinderen hun gedicht voor in het VRIJDAG-theater aan de Noorderbuitensingel 11.