Verzet tegen gaswinning vormt één front

Actiegroepen, belangengroeperingen, milieuorganisaties en burgers slaan de handen in één bij het verzet tegen de gaswinning. Ze hebben zich verenigd in de Coalitie Gasverzet Groningen.
Het eerste wapenfeit is de oproep tot een lawaaiprotest dinsdag bij het provinciehuis. Daar maakt minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn nieuwe gasbesluit bekend.
De organisaties vinden het tijd worden dat ze samen optrekken. 'Al een tijdje strijden wij ieder voor zich tegen het onrecht dat Groningen wordt aangedaan. Vanuit de gedachte samen sterk bundelen we onze krachten en voeren nu gezamenlijk actie tegen de gaswinning,' laten de initiatiefnemers weten in een verklaring.

Angst en onrust

De Coalitie Gasverzet eist dat Groningers veilig kunnen wonen en werken. 'De gaswinning zorgt voor veel angst en onrust in onze prachtige provincie. Tienduizenden panden, waar onder veel monumenten, zijn beschadigd. Huizen worden gesloopt, mensen raken dakloos. Dat moet stoppen en daarom moet de gaskraan dicht.'

Oproep aan bestuurders

Naast het herrieprotest wordt een dringend beroep gedaan op alle Groningse bestuurders. Dat gebeurt in een open brief aan de volksvertegenwoordigers bij de provincie, gemeenten en waterschappen. Met als oproep alle banden met Shell en Exxon, de aandeelhouders van de NAM, te verbreken.

Hand op het hart

Ook krijgen de bestuurders de volgende boodschap mee: 'Het betekent niet dat u rationeel moet handelen, maar met de zorgplicht in de hand en de hand op het hart. Uw zorgplicht ligt eerst en vooral bij de inwoners van de prachtige provincie Groningen. Niet bij de rijksoverheid en al helemaal niet aan de NAM, Shell en Exxon of aan NAM gelieerde partijen.'

Initiatiefnemers

De Coalitie Gasverzet wordt gevormd door onder meer de Groninger Bodem Beweging (GBB), Groningers in Opstand, Houd Groningen Overeind, GroenFront!, Onze Klei en Milieudefensie. Ook doen volgens de initiatiefnemers 'heel veel individuele bezorgde en boze Groningers' mee. Schokkend Groningen is één van de ondersteunende partijen.