Wie is de nieuwe eigenaar van PPG?

Nog even en de naam PPG verdwijnt na 25 jaar van de gevel van de fabriek in Westerbroek. De glasvezelfabriek wordt door het Amerikaanse moederbedrijf verkocht aan de Japanse firma Nippon Electric Glass. 'Goed nieuws', zegt directeur Burger van de PPG-vestiging. Maar wat is NEG voor een bedrijf?
Wie?

De nieuwe eigenaar Nippon Electric Glass is een Japanse multinational. Het concern behoort tot de top van de 225 Japanse bedrijven die een notering hebben in de Nikkei 225, de graadmeter van de Japanse effectenbeurs. Het bedrijf wil de beste en de grootste ter wereld worden in de productie van speciaal glas.
Het heeft echter een paar minder goede jaren met stevig teruglopende verkopen achter de rug, blijkt uit het jaarverslag over 2015. In 2010 bereikte de omzet een recordhoogte die was gehalveerd in 2014. Vorig jaar zette een verbetering in en werd 2,1 miljard dollar omgezet met een winst van 81 miljoen dollar. Bij het bedrijf werken 5200 mensen.

Wat?

Nippon Electric Glass verdient zijn geld met de productie van glas voor allerlei speciale doeleinden: lcd-schermen die in televisies worden gebruikt, glas dat onder meer wordt gebruikt in smartphones en tablets, in zonnecellen, elektronica en optische producten. Ook maakt de Japanse firma glasvezel. Veel van de glasvezel van NEG wordt gebruikt in de auto-industrie om plastics te versterken.

Waar?

Het bedrijf heeft vierentwintig vestigingen, verspreid over de hele wereld. Twaalf staan er in Japan. Verder staat er een reeks productiebedrijven in China (vier), Zuid-Korea (drie), Taiwan, de Verenigde Staten en Maleisië. In Duitsland staat een verkoopkantoor en met de recente aankoop van de Europese glasvezeldivisie van PPG heeft NEG een locatie in Wigan in Groot Brittannië erbij en eentje in Nederland, in Westerbroek.

Waarom?

De overname van de twee Europese glasvezelfabrieken van PPG past in de strategie van de Japanse firma om wereldleider te worden in de productie van speciaal glas.
Daarvoor heeft NEG in haar plan voor de middellangetermijn (Electric Glass Prospects 2018) vastgesteld dat de onderneming wil groeien op meerdere terreinen. De productie van glas voor displays was voorheen de voornaamste bron van inkomsten. Het bedrijf wil een groter aandeel van de omzet halen uit glasvezel, glas voor optische en elektronische apparaten en glas voor medische toepassingen.
De overname zou ook goed nieuws kunnen betekenen voor de afdeling onderzoek en ontwikkeling van PPG in Westerbroek. In een verklaring van april dit jaar zeggen bestuursvoorzitter Masayuki Arioka en president-directeur Motoharu Matsumoto zwaar in te willen zetten op ontwikkeling en op de markt brengen van nieuwe producten.
PPG daarentegen concentreert zich juist op de productie van coatings en wil af van andere activiteiten, zoals de glasvezelproductie.