Doorbraak in UMCG: nieuwe vondst tegen littekenweefsel

Onderzoekers van het UMCG zijn erin geslaagd het eiwit af te remmen dat littekenweefsel veroorzaakt. Door het littekenweefsel kunnen lever, longen en nieren worden beschadigd.
Goed nieuws, want van alle chronische ziekten waaraan mensen overlijden, wordt zo'n kwart mede veroorzaakt door inwendig littekenweefsel.

Chronisch

Littekens ontstaan door toename van het bindweefsel in een orgaan, dat moeilijk afbreekbaar is. Door de zogeheten fibrose vermindert de functie van dat orgaan, bijvoorbeeld hart, lever, longen of nieren. Dat kan dodelijk zijn.

Doodsoorzaak nummer één

“Vaak wordt gedacht dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één zijn”, zegt biomedisch onderzoeker Ruud Bank van het UMCG. “Maar fibrosen zijn dat. Doordat ze op verschillende organen voorkomen, zien we ze niet terug in de statistieken.”

Eiwitten

De onderzoekers ontdekten dat het eiwit dat verantwoordelijk is voor littekenweefsel, wordt geactiveerd door een ánder eiwit. Met het medicijn Tacrolimus is de werking van dit eiwit te blokkeren. Voor het eerst is hiermee zicht op behandeling van orgaanschade en ontsierende littekens.

Medicijn tegen jeuk

Tot nu toe is er geen middel tegen het verantwoordelijke eiwit gevonden, maar de onderzoekers van het UMCG ontdekten de invloed van het activerende op het verantwoordelijke eiwit - en dat activerende eiwit kan wél worden geremd. Bijzonder is dat het medicijn Tacrolimus gebruikt wordt voor het verlichten van jeuk en zwelling bij eczeem.
De vondst zou kunnen betekenen, dat Tacrolimus misschien ook tegen de bestrijding van fibrose kan worden ingezet. De methode moet nog wel verder onderzocht worden, zegt Bank. “Maar het ziet er goed uit. Normaal gesproken worden deze experimenten op proefdieren gedaan. Wij hebben alleen menselijke cellen gebruikt.”