Bewoners protesteren bij Kamp over hoogspanningsverbinding

© Rick Nederstigt
Veertien bewoners- en milieuorganisaties uit Groningen willen dat minister Kamp een ander tracé ontwikkelt voor de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en de stad Groningen.
Achterhaald

Ze vinden de door de minister aangewezen route 'achterhaald en schadelijk voor landschap, natuur en de leefbaarheid in het gebied'. Door de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales en windparken moet er een 380 kilovolt hoogspanningsverbinding worden aangelegd van de Eemshaven naar het industrieterrein Vierlaten in Groningen.

Landschapsvervuiling

Aanvankelijk zou het nieuwe tracé zo dicht mogelijk naast de bestaande verbinding worden gelegd, om zo extra landschapsvervuiling te voorkomen. Maar inmiddels is duidelijk dat de oude verbinding wordt gesloopt. 'Het huidige tracé is gaat dwars door kwetsbaar wierdenlandschap, langs eeuwenoude gebouwen en door gebieden voor trek- en weidevogels', zeggen de partijen.
'Hekwerk van Eemshaven naar Stad'
Volgens de partijen zijn de masten maximaal 60 meter hoog, 27 meter breedt en staan ze 350 meter uit elkaar. 'Daartussen hangt een flinke bundel draden, dat een langerekt gordijn vorm. Het wordt hekwerk van de Eemshaven naar Stad'.

Kennis uit gebied

'Het tracé kan en moet beter: het gaat om een grote ingreep in het gebied, waar meerdere generaties mee moeten leven.'