Provincie wil met Europese steun meer bussen op waterstof

De provincie Groningen wil het aantal bussen dat op waterstof rijdt uitbreiden met subsidie van de EU. Samen met de provincies Brabant, Zuid-Holland en de metroregio Roterdam-Den Haag is woensdag een intentieverklaring ondertekend.
Geen CO2
Provincies en vervoersbedrijven zetten daarmee een nieuwe stap naar het duurzamer maken van de bussen. In plaats van diesel moeten de bussen op termijn rijden op schone energie. In een akkoord met het Rijk is afgesproken dat de twaalf provincies vanaf 2026 alleen nog maar gebruikmaken van busen die geen CO2 uitstoten. Waterstofbussen spelen hierbij een grote rol, vooral in buitengebieden.

100 bussen
De samenwerking tussen de provincies wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Mlieu. Doel is om geld te krijgen van de Europese Unie. De EU ziet waterstof als geschikte brandstof om bussen duurzamer te maken en stelt daar in 2017 enkele tientallen miljoenen euro's voor beschikbaar.

De bedoeling is om vanuit Europa honderd bussen op schone energie te laten rijden. Door de uitbreiding van het aantal waterstofbussen moeten de kosten omlaag gaan.
Meer over dit onderwerp:
Groningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws