PvdA wil geen congres over kinderpardon

© Martijn Beekman/ANP
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom heeft woensdag opnieuw over het kinderpardon gesproken met het Bafloër PvdA-lid Esther van Dijken. Zij liet woensdag weten te zinnen op een extra ledencongres over het pardon, maar volgens de PvdA is dat na een 'goed telefonisch gesprek' voorlopig toch nog niet aan de orde.
Van Dijken en haar medestanders binnen de partij waren niet tevreden over een voorstel voor een rechtvaardiger uitvoering van het pardon. Dat werd dinsdag door de PvdA gedaan in de Tweede Kamer, nadat Samsom en Van Dijken maandag al met elkaar hadden gesproken. Volgens Van Dijken was het voorstel echter slapper dan ze had verwacht.

Eerste stap

In een reactie laat de PvdA weten: 'Ze werken verder richting een rechtvaardiger uitvoering van het kinderpardon, langs de lijn die maandag is besproken'. Samsom en Van Dijken lieten toen beiden weten dat het voorstel wat hen betreft een eerste stap is. Binnen de partij morren leden al langer over het pardon. Ze willen dat de regeling wordt verruimd.
Door het kinderpardon kunnen in Nederland gewortelde asielkinderen hier blijven. Veel aanvragen worden echter afgewezen.

Rechtvaardiger

Volgens Samsom en Van Dijken kan in ieder geval de uitvoering rechtvaardiger. Kinderen of hun ouders zijn verplicht om mee te werken met de procedures om uitzetting te voorkomen, maar volgens Samsom wordt soms al na één gemiste afspraak geconcludeerd dat iemand niet meewerkt.

Lees ook: