'Met een heerlijk tuintje voelt het net als een paradijsje'

In Amerika is het een hype: Tiny Houses. Het is een kleine woning van pakweg 25 vierkante meter. Niet groter dan je tuinhuisje. De woninkjes lijken ook Nederland te veroveren. Ook in onze provincie is er belangstelling voor.
Groningen, Marum en Delfzijl

GroenLinks en de Partij voor de Dieren in Groningen zijn voornemens om het wonen in een Tiny House mogelijk te maken. In Marum zijn ze al een stap verder. Onlangs werd een voorstel om het wonen in de kleine huisjes mogelijk te maken aangenomen. Ook in Delfzijl zijn er initiatieven om de kleine woningen te laten bouwen.

Duurzaam

De woningen zijn duurzaam en sommigen zelfs compleet zelfvoorzienend. Dat betekent dat je na aanschaf van de woning geen enkele rekening voor gas, water en licht meer ontvangt. Zo'n zelfvoorzienende woning is te koop voor pakweg vijftigduizend euro.

Regelgeving

Toch is het nog niet zo gemakkelijk om te leven in een Tiny House. De huidige regelgeving is er nog niet op aangepast. De familie Menses uit Leek weet daar alles van. Die bouwden al enige jaren aan hun eigen huis op wielen. De woning is nog niet klaar. Dat is maar goed ook want de gemeente Leek staat zo'n Tiny House nog niet toe. 'De regelgeving in het algemeen werkt niet mee,' aldus Rox Menses.

Drieluik

Verslaggever Robert pastoor dompelde zich de afgelopen tijd onder in de wereld van het kleine wonen. Zo was hij bij de familie Menses thuis, maar ook bij Alex den Braver. Die is al meer dan twintig jaar klein behuisd. En hij ging naar Amsterdam om in een compleet zelfvoorzienend Tiny House te overnachten. Vrijdagavond is het derde deel te zien in Noord Vandaag.