Minder zware aardbevingen in Groningen

Het aantal aardbevingen door gaswinning in Groningen is het afgelopen half jaar afgenomen in aantal en kracht. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI.
Zo werden er in de eerste zes maanden van vorig jaar nog twaalf aardbevingen van 1.5 en hoger op de Schaal van Richter geregistreerd. In dezelfde periode dit jaar is dat de helft minder.

De zwaarste aardbeving dit jaar was die van 2.4 eind februari bij Froombosch. Dat is tot nu toe de enige boven de 2.0. Daar waren er vorig jaar in dezelfde periode vier van. Met als zwaarste die van 2,7 bij Wirdum begin januari 2015.

Afbeelding

Een heatmap van de bevingen in januari t/m juni in 2015 en 2016


Aardbevingen verplaatsen
De aardbevingen lijken zich wel te verplaatsen. Eerst lag het zwaartepunt in de omgeving van Loppersum. Daar zijn op last van de Raad van State alle gasputten afgesloten. En dat lijkt te leiden tot meer bevingen in de omgeving van Slochteren en Hoogezand-Sappemeer.

Minister Kamp van Economische Zaken schrijft de afname van het aantal aardbevingen toe aan het terugdraaien van de gaskraan, zo liet hij bij het eerdere gasdebat al weten. Vrijdag neemt het kabinet een nieuw gasbesluit.

Maximaal 24 miljard kuub
De verwachting is dat er vanaf oktober dit jaar maximaal 24 miljard kuub gas per jaar uit de Groninger bodem gehaald mag worden; nu is dat nog 27.

Met die 24 miljard kuub volgt het kabinet het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Overigens deed datzelfde adviesorgaan drie jaar geleden nog de aanbeveling om terug te gaan naar twaalf miljard. Dat zou veilig zijn voor de inwoners van Groningen.

Half miljard euro
Het verder terugdraaien van de gaskraan heeft wel een prijs. Het kost de staat zo'n half miljard euro. Daar staat echter nog altijd een jaaropbrengst van ruim vier miljard tegenover. In totaal heeft het Groningse gasveld ons land al zo'n 300 miljard euro opgeleverd.

Veel Groningers vinden het nieuwe gasbesluit niet ver genoeg gegaan. Bij een lawaaiactie eerder deze week bij het bezoek van Kamp aan Groningen werd er luid en duidelijk op aangedrongen de Groningse gaskraan helemaal dicht te draaien.

Lees ook:
- Alders geeft 'vergissing met aantal te versterken huizen' toe
- Provinciale vraagtekens bij functioneren Centrum Veilig Wonen
- Korte schermutseling bij vertrek Kamp
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok Groningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws