Cazemier slaapt op 2600 meter hoogte.. in Den Horn

Pim Cazemier is 's nachts te vinden in de kelder van z'n ouderlijk huis in Den Horn. De wielrenner en schaatser slaapt daar in een zuurstofarme tent. In zijn nachtelijk onderkomen is alleen plaats voor een bed.
Het is te vergelijken met een hoogtestage op 2600 meter. Voorlopig is het een experiment voor Cazemier. Hij kocht de tent van zijn oud-ploeggenoot Durk Fabriek.
'Na de eerste dagen voelde ik me best wel moe. Dat is nu minder.' Hij nam de tent ook mee naar een trainingskamp in het Duitse Tecklenburg.

Rode bloedlichaampjes

De bedoeling is om meer rode bloedlichaampjes aan te maken en daardoor beter te kunnen presteren. Hij houdt zelf zijn bloedwaarden en zuurstofopname in de gaten.

Lawaai

De machine die ervoor zorgt dat de zuurstofarme lucht in de tent pompt, maakt veel lawaai. 'Dat was ook wennen, maar ik slaap nu met oordoppen in, dus dat probleem is ook opgelost', vertelt Cazemier.

Slaat het aan?

Hij hoopt het effect van de 'hoogtestage' te merken tijdens de Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier. De eerste wedstrijd in een serie van vijf is zondag in Peize. 'Normaal gesproken wil ik ook altijd zo hard mogelijk fietsen, maar ben heel benieuwd of dit aanslaat bij mij.'