Gaswinning blijft vijf jaar lang op 24 miljard kuub

De NAM mag de komende vijf jaar maximaal 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem halen. Dat maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag na de ministerraad bekend.
De minister benadrukt dat bij extreem koude winters er meer gas uit de bodem mag worden gepompt. Ook wordt over twee jaar opnieuw gekeken naar het winningsplafond. Volgens Kamp kan het niveau dan naar boven of naar onderen worden bijgesteld.

Aantal eerder al uitgelekt

Eerder meldden Haagse bronnen al dat de gaswinning zou worden verlaagd naar 24 miljard kuub. Dat staat in het meest recente rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) staan. Een stabiele gaswinning moet een gunstig effect hebben op het aantal aardbevingen door de winning.
SodM vindt het niet verstandig om de gaswinning in Groningen verder te verlagen. In koude winters moet er dan meer gas uit de grond worden gehaald, waardoor de kans op aardbevingen juist weer toeneemt, aldus SodM.

Van 54 naar 27

Vanwege de veiligheid van de Groningers verminderde Kamp de afgelopen jaren de gaswinning in Groningen. Tot oktober mocht de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) 27 miljard kuub gas naar boven halen, een jaar eerder was 30 miljard kuub nog het maximum terwijl in 2013 nog bijna 54 miljard kuub gas werd gewonnen.
'Het vaststellen van dit nieuwe, lagere productieniveau sluit aan bij de aanpak van de afgelopen jaren om de veiligheidsrisico's en de schade voor de Groningers zoveel mogelijk te beperken', zegt Kamp.