Gevaarlijke spoorwegovergangen Winsum voor 2020 aangepakt

© Jeroen Berkenbosch / RTV Noord
De onbewaakte spoorwegovergangen in de gemeente Winsum worden voor 2020 aangepakt. Daarnaast worden enkele beveiligde spoorwegovergangen in de gemeente nog beter beveiligd. In totaal wordt hier 6,5 miljoen euro voor uitgetrokken.
Voslaan

In oktober 2014 kwam een 
bij de spoorwegovergang bij de Voslaan. Een half jaar eerder overleed een 
 uit Adorp. Hij had in de dichte mist de trein niet zien aankomen. Deze overweg wordt als eerste aangepakt. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu: 'Voor de inwoners van Winsum en de nabestaanden is het belangrijk dat aan deze onveilige situatie zo snel mogelijk een eind komt.'

NABO

De ongelukken in 2014 waren een belangrijke reden voor de start van het programma NABO, dat staat voor Niet Actief Beveiligde Overwegen . In Nederland bestaan momenteel zo'n 120 openbare NABO's op het reizigersnet. Passanten van deze overwegen worden alleen met een bord of andreaskruis gewaarschuwd voor mogelijk naderende treinen. Met de plannen in Winsum wordt de komende jaren de eerste acht procent van die overwegen in Nederland veiliger gemaakt.
De beruchte spoorwegovergang verdwijnt. Andere, waar geen ongelukken zijn geweest, worden beter beveiligd. De operatie wordt betaald door het Rijk, de provincie en de gemeente Winsum.