Hoe staat het met de gemeentelijke herindeling in Groningen?

Het zijn spannende tijden voor gemeenten in Groningen: de tijd voor de gemeentelijke herindeling begint te dringen. Hoe staat het ervoor?
Gedeputeerde Staten van Provincie Groningen gaf Noord-Groningen en Pekela, Stadskanaal en Veendam recent meer tijd om met concrete fusieplannen te komen. De deadline is over de zomer getild: de plannen moeten nu half september op tafel liggen. Maar daarmee is de angel er niet uit. Er zijn genoeg keuzes te maken - en met name in Haren en Noord-Groningen spelen allerlei strubbelingen.
Voor Haren, Groningen en Ten Boer kan het wel eens slikken zijn. Dinsdag maakt de provincie haar standpunt in de fusie tussen Groningen en Haren wereldkundig.


1. Noord-Groningen krijgt meer tijd

Wat al bekend is, is dat de Noord-Groningse gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond (BMWE) een fusie verkennen. Nieuw is dat de provincie ze tot 15 september de tijd geeft om een basis te leggen voor die samenwerking. Maar daarmee is er nog geen kogel door de kerk.
Een BMWE-gemeente betekent namelijk dat Delfzijl, Appingedam en Loppersum (DAL) samen ook tot een nieuwe gemeente moeten komen. En daar wringt de schoen. Appingedam is te porren voor een fusie tussen alle zeven Noord-Groningse gemeenten. Loppersum niet, die gemeente wil eigenlijk niet fuseren, maar als het toch moet, dan zou de Dealvariant tot de mogelijkheden behoren. Ook Delfzijl heeft een voorkeur voor die variant.
De zeven gemeenten zouden samen de 'supergemeente' G7 of 'Van Lauwerszee tot Dollard Tou' vormen. Alleen Delfzijl is daar tegen. Het zou daarom zo kunnen dat Delfzijl alleen komt te staan 'tegen' zes andere gemeenten.
De provincie wil na de zomer concrete plannen. Bedum en Eemsmond zijn al langer voorstander van een G7, maar willen er nu vaart achter zetten en zijn bereid de G7 te laten varen voor BMWE. Sowieso willen alle gemeenten de fusiedatum van 1 januari 2019 halen.

2. Haren en Groningen: kan nog lang duren

De situatie in Haren is netelig. Groningen-Stad en Ten Boer verwelkomen Haren met open armen in een grotere fusiegemeente, maar Haren staat daar onwelwillend tegenover. De gemeenteraad besloot halverwege juni geen fusie aan te gaan met de twee andere gemeenten. Een meerderheid van de gemeenteraad koos voor zelfstandigheid. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat Haren financieel in zwaar weer terechtkomt bij zelfstandigheid.
De gemeentelijke herindeling is landelijk ingezet door de Rijksoverheid om gemeenten capabeler te maken voor moeilijke (zorg)taken, maar wel met de voorwaarde dat er draagvlak is voor een herindeling. De provincie zit in een lastige spagaat wat Haren betreft. Ze heeft mede om de financiële redenen al eerder aangestuurd op een fusie met Groningen en Ten Boer, maar ziet ook dat er te weinig draagvlak is in Haren.
Zelfs als de provincie duidelijk stelling neemt vóór een herindeling, is het nog altijd de Tweede Kamer die een besluit moet nemen. Ook die zal het niet ontgaan dat Haren zelf weinig voelt voor een fusie. Deze kwestie kan dus nog lang duren.

3. Oost-Groningen in gesprek en onderweg

Oost-Groningen is vergevorderd als het aankomt op de gemeentelijke herindeling. Voor Oldambt lonken geen veranderingen en Vlagtwedde en Bellingwedde zijn er al uit: zij worden samen Westerwolde. 'Zeventig procent van het personeel van de gemeenten is actief in werkgroepen die te maken hebben met de fusie', zei burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde eerder tegen RTV Noord. De meest prangende vraag: waar komt het gemeentehuis?
De fusie tussen Pekela, Stadskanaal en Veendam is minder vergevorderd. Zij krijgen net als Noord-Groningen tot half september de tijd om met een voorstel te komen. Dat zet de vaart erin. De gemeenten hebben een 'strategische agenda' o pgesteld en ontmoeten elkaar de eerste week van juli.

4. Midden-Groningen een feit

Midden-Groningen, dat is de nieuwe naam van de gefuseerde gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. De raden stemden in april al in met de herindeling. De nieuwe gemeente moet 1 januari 2018 een feit zijn.

5. Westerkwartier: inwoners doen mee

De hobbeligheid van de fusiegesprekken elders in Groningen? Daar is het Westerkwartier allang voorbij. In een strategische agenda zijn de lijnen voor de nieuwe gemeenten vastgelegd. Afgelopen maand werden inwoners van nu nog Zuidhorn, Marum, Grootegast en Leek uitgenodigd mee te praten over de plannen. Wel adviseerde de fusiewerkgroep dat de herindeling op 1 januari 2018 nog niet haalbaar is. Ook de fusie in het Westerkwartier moet dus 1 januari 2019 gerealiseerd zijn.