RUG lijdt ruim 1,1 miljoen euro schade door fraude

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft naar schatting ruim 1,1 miljoen euro schade geleden door de fraudezaak. Hoofdverdachte Hans G. was de manager Technisch Beheer van de RUG. Hij wordt verdacht van corruptie en witwassen.
Op de loonlijst
G. zou als leidinggevende van de facilitaire dienst opdrachten hebben verstrekt aan installatiebedrijven in ruil voor geld en diensten. Zo stonden zijn zoon en schoondochter op de loonlijst bij twee van deze bedrijven, zonder dat daar noemenswaardige tegenprestaties tegenover stonden. Op deze manier zou er voor tonnen gefraudeerd zijn.

Strafontslag
Naar aanleiding van de fraudezaak heeft de RUG disciplinaire maatregelen getroffen tegen zes medewerkers. Vier van hen hebben strafontslag gekregen, één voorwaardelijk strafontslag en één een blijvende loonsverlaging. De betrokkenen kunnen nog bezwaar maken tegen deze voorgenomen besluiten.

Aangifte
Verder is de samenwerking met een aantal leveranciers en extern ingehuurd personeel stopgezet. De RUG heeft aangifte tegen hen gedaan.

Voorkomen
Om fraude in de toekomst te voorkomen, gaat de RUG administratieve processen aanscherpen. Ook zal worden gekeken naar de cultuur in de eigen organisatie.

Lees ook:
- Fout van Openbaar Ministerie houdt Hans G. langer in de cel
- Weer medewerker RUG op non-actief na intern fraudeonderzoek
- RUG stelt medewerker op non-actief vanwege fraudeonderzoek
- RUG start intern onderzoek naar fraude
- Bureau Steinfort: 'Hans dacht dat hij onaantastbaar was'
- Hoofd technische dienst RUG opgepakt voor corruptie en witwassen
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws