Provincie: Haren moet fuseren

De provincie Groningen wil dat Haren fuseert met Groningen en Ten Boer. Dat is dinsdagmiddag in het provinciehuis besloten. Gedeputeerden Patrick Brouns en Henk Staghouwer kwamen het nieuws persoonlijk vertellen aan het gemeentebestuur van Haren.
Haren wil zelfstandig blijven, maar volgens de provincie kan de gemeente dat financieel niet bolwerken. Het besluit van de provincie is een advies aan het kabinet Ook de gemeente Haren mag een advies indienen. Het kabinet maakt daarvan een wetsvoorstel voor de Tweede Kamer. Die moet tenslotte de knoop doorhakken.

Haren wil zelfstandigheid

Haren besloot eerder deze maand om zelfstandig te blijven. Een meerderheid in de raad wil niet herindelen met Groningen en Ten Boer. De Harenaren zijn overtuigd van een zelfstandige toekomst. Ondanks meerdere rapporten, die zelfstandigheid betwisten. In die rapporten wordt vooral getwijfeld aan de financiële situatie van Haren. Het college moet namelijk meer dan vijftien miljoen euro bezuinigen.

Groningen en Ten Boer

Haren wil dus niet fuseren met Groningen en Ten Boer. Ondanks dat willen Groningen en Ten Boer graag herindelen met Haren. Als het wel tot een fusie komt, wordt het de vijfde gemeente van Nederland.

Coalitie geklapt

De bestuurlijke toekomst van de gemeente houdt de gemoederen in Haren al enige tijd bezig. Zo stapte de VVD al uit het college, omdat de liberalen niet langer voor een zelfstandige gemeente Haren zijn. De overige coalitiepartijen, D66 en Gezond Verstand Haren, zijn wel voor een zelfstandige gemeente. Volgens voormalig VVD-wethouder Paula Lambeck zorgden die verschillen voor een onwerkbare situatie. Inmiddels heeft het CDA de plek van de VVD ingenomen.