Van Dijken voert actie voor extra congres PvdA over kinderpardon

© Martijn Folkers/RTV Noord
Kritische PvdA-leden onder wie Esther van Dijken uit Baflo zijn een actie begonnen voor een extra partijcongres over het zogeheten kinderpardon.
Ze vinden dat de partijleiding niet luistert naar de wens van veel leden om het kinderpardon te verruimen.
Van Dijken besprak de onvrede vorige week met fractievoorzitter Diederik Samsom. De partij kwam daarna met een voorstel voor een rechtvaardiger uitvoering. Van Dijken zette daarop haar plannen voor een extra congres in de ijskast. Het PvdA-voorstel werd woensdag echter weggestemd in de Tweede Kamer.
Door het kinderpardon kunnen in Nederland gewortelde asielkinderen hier blijven. Veel aanvragen worden echter afgewezen.

Willekeurig

Volgens de kritische PvdA'ers blijken aanvragen willekeurig te zijn beoordeeld. 'Nog steeds worden in ons land kinderen opgesloten en uitgezet; kinderen die al jarenlang in ons land wonen. Deze kinderen zijn door en door geworteld in onze samenleving en horen bij ons', laten ze weten.

Heikel punt

Het kinderpardon is al langer een heikel punt binnen de PvdA. Het pardon kwam er op aandringen van de partij, maar veel leden willen dus dat meer kinderen ervan kunnen profiteren. Op een PvdA-congres en een ledenraad werd gehamerd op een verruiming van de regeling.

Lees ook: