Greenpeace: Kolencentrales nu al de helft minder waard

© Goos de Boer/RTV Noord
De drie nieuwe kolencentrales, waarvan eentje van de RWE in de Eemshaven en twee op de Maasvlakte, zijn nu al in waarde gedaald. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Greenpeace.
Investering

De investering in de drie kolencentrales, die recent in Nederland in gebruik zijn genomen, bedroeg zes miljard euro. De waarde is inmiddels gedaald tot drie miljard. Volgens het onderzoek zijn de centrales zeer verliesgevend en zullen ze hun investering nooit terugverdienen.

Waardedaling

De halvering van de waarde wordt volgens Greenpeace veroorzaakt door het overschot op de elektriciteitsmarkt. Energiebedrijven hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in gas- en kolencentrales zonder rekening te houden met de opwekking van duurzame stroom. Daardoor raken kolencentrales overbodig, wat zich vertaalt in waardedaling. Bovendien zal in de toekomst meer duurzame stroom moeten worden opgewekt volgens de doelen in het akkoord van Parijs, waardoor de kolencentrales nog minder waard worden.

Sluiting

Volgens Greenpeace is sluiting van de kolencentrales het gevolg. Bovendien moet volgens de kabinetsdoelstelling de uitstoot van C02 met een kwart naar beneden. Met alleen de sluiting van twee oudere kolencentrales uit de jaren negentig gaat het Kabinet die doelstelling niet halen, meent Greenpeace.