'Oneervol ontslag voor politiefunctionaris was terecht'

Oud-politiefunctionaris Greet Elsinga is terecht ontslagen bij de Politieacademie. Tot dat oordeel komt de rechtbank Noord-Nederland, schrijft RTV Drenthe.

Elsinga verzweeg bij de politieleiding dat ze ook het particulier recherchebureau Marple leidde. Met dit bureau deed ze fraudeonderzoek naar ambtenaren van de provincies Groningen en Drenthe.

Marple kwam in opspraak vanwege gebruikte onderzoeksmethodes bij de provincie zoals het plaatsen van gps-bakens onder auto's en een afluisterapp op een telefoon.

Klokkenluider
Greet Elsinga werd per 1 november 2014 ontslagen als beleidsadviseur bij de Politieacademie, wegens ernstig plichtsverzuim. In maart dit jaar vocht ze haar ontslag aan.

'Ik ben een klokkenluider, ik heb niks fout gedaan', meldde zij tijdens de rechtszaak. Volgens Elsinga stelde zij misstanden binnen de organisatie aan de kaak. Dat zou volgens haar meespelen bij het oordeel om haar te ontslaan.

Oordeel rechtbank
De rechtbank verwerpt dit argument. Verder vindt de rechter dat Elsinga eerder openheid van zaken had moeten geven over haar werkzaamheden voor het recherchebureau. Het niet melden van de nevenwerkzaamheden is in strijd met de regels.

Vanwege het ernstige plichtsverzuim is het oneervol ontslag volgens de rechtbank dan ook een terechte disciplinaire straf.

Lees ook: Onderzoekster krijgt ontslag bij Politieacademie
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws