Alex O. krijgt acht jaar cel voor afpersen Jumbo

Alex O. moet acht jaar de cel in voor het afpersen van de Jumbo. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag besloten.
De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. O. krijgt de straf niet alleen voor afpersing, maar ook voor het plaatsen van explosieven bij twee Jumbo-vestigingen in de stad Groningen.

DNA-materiaal
Eén van die bommen kwam tot ontploffing en beschadigde de pui van de winkel aan het Overwinningsplein. Volgens Wiebe Claus, woordvoerder van de rechtbank, zegt dat de straf is bepaald op basis van de gevonden DNA-sporen op een verstuurde brief en een postzegel.

'Daaruit blijkt dat hij de explosieven heeft gemaakt en geplaatst. Ook heeft hij dreigmails verstuurd waarin informatie over de gebruikte explosieven stond'

'Puur eigen financieel gewin'
Het motief was volgens de rechtbank 'puur eigen financieel gewin': 'Dat denken wij, ook omdat er voor de rest weinig over hem bekend is. Hij wilde niet meewerken aan een psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum, dus we houden het op eigen financieel gewin', zegt Claus.

'Dodelijke gevolgen'
De rechter zei dat het een wonder was dat Alex O. geen slachtoffers heeft gemaakt. 'Omdater zware explosieven zijn gebruikt, die zelfs dodelijke gevolgen konden hebben.' Eén van de explosieven had een kracht van vijf tot acht handgranaten.

'Dat is iets wat de rechtbank hem zwaar aanrekent, ook vanwege de onrust die hij heeft veroorzaakt', zegt Claus. De woordvoerder weet overigens niet waarom Alex O. de Jumbo uitkoos voor zijn afperspraktijken.

Tumult op tribune
Alex O. ontkent dat hij betrokken is bij de afpersing en riep in de rechtszaal in hoger beroep te gaan. Volgens verslaggever Peter Steinfort was er na de uitspraak van de rechter veel tumult op de publieke tribune, waar de familie van O. zat: 'Die reageerde verontwaardigd. Zo riep zijn zoon, die ook nog een tijd verdachte was in deze zaak: Papa, ik hou van je, er komt nog een hoger beroep aan!'

Lees ook: alles over de Jumbo-bedreigingen
Meer over dit onderwerp:
jumbo Breaking News GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws