Noord-Nederland vangt helft van alle nieuwe asielzoekers op

Bijna de helft van alle nieuwe asielzoekers is straks te vinden in de drie noordelijke provincies. Landelijk moeten twintigduizend asielzoekers worden opgevangen en negenduizend daarvan komen naar de drie noordelijke provincies.
Binnen een jaar

Dat blijkt uit
. In de provincie Groningen moeten 2200 asielzoekers terecht kunnen, verdeeld over zes nieuwe azc's. 'Dat is het aantal dat binnen een jaar in de provincie Groningen kan worden opgevangen', zegt regiomanager Henk Wolthof van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tegen RTV Noord.

Kanttekening

'Maar het COA is nog in gesprek met gemeenten voor nieuwe opvanglocaties, zoals Grootegast en Winsum', zegt Wolthof. En daarmee plaatst hij een kanttekening bij de cijfers van de NOS. 'Want dan kom je op veel hogere getallen. Dan heb je het niet over 2200, maar over zesduizend nieuwe bedden. Dat is het dubbele aantal van wat we nu ongeveer hebben.'

Prognose

Op dit moment is bijna eenderde van de beschikbare bedden in azc's in Nederland leeg. Het kabinet denkt echter dat die plekken straks wel nodig zijn, ook al zijn er de afgelopen maanden veel minder asielzoekers naar Nederland gekomen dan vorig jaar. Het kabinet houdt vast aan de prognose van 58.000 vluchtelingen, zoals in 2015.