Smeltende ijsmassa's: 'Het is constant alsof het dondert'

Ze zijn imposant, de gletsjers op Spitsbergen. Maarten Loonen van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen bezoekt ze vaak, en dus heeft hij met eigen ogen kunnen zien welke gevolgen de opwarming van de aarde heeft op het smelten van deze enorme ijsmassa's.
Verslaggever Steven Radersma loopt met Loonen mee in de videoreportage bij dit artikel.

Te gevaarlijk

'In 1991 zat dit eiland nog vast aan de gletsjer, en nu is daar kilometers lang water tussen', vertelt Loonen, dobberend in een bootje op enkele honderden meters afstand van de gletsjer. Dichterbij komen kan niet. Dat zou te gevaarlijk zijn door het afbrekende ijs en de enorme golven die dat veroorzaakt.

Flinke donderslag

Hij is nog niet uitgesproken of er breekt een enorm stuk ijs af. Het geluid doet denken aan een flinke donderslag tijdens een onweersbui, maar de hemel is helder. Niet veel later slingert het bootje op de door het stuk ijs veroorzaakte golven.

Onherbergzaam

Spitsbergen: twee keer zo groot als Nederland. Een onherbergzaam gebied waar maar weinig mensen wonen. Toch is de invloed van de mens hier dus duidelijk merkbaar.

Mee op expeditie

RTV Noord-verslaggever Steven Radersma is met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen mee op expeditie naar Spitsbergen. Bekijk ook zijn vorige verslagen, van oudste naar nieuwste:
- RUG-onderzoeker leeft jongensdroom in Spitsbergen
- Hoog bezoek voor Gronings Arctisch Centrum in Spitsbergen
- Met geladen geweer op zoek naar brandganzeneieren
- Toeristen op Spitsbergen: 'We hebben nog geen ijsbeer gezien'
- 'Een dag duurt hier maandenlang'