Instellingen

Eeuwenoude grafdeksels na jaren terug in Thesinge

© Pluc Plaatsman
© Pluc Plaatsman

Vier jaar hebben ze erover gedaan om ze terug te krijgen. Deze week waren ze weer terug in de kerk in Thesinge: de verloren sarcofaagdeksels.

Drie stenen deksels van de graftombes waren opgeslagen in het depot van het Groninger Museum. Sinds 2012 is geprobeerd ze terug te krijgen. Dat is deels gelukt. Het derde compleet in tacte exemplaar blijft in het depot in Hoogkerk.

Lijkenhuisje

De monumentale deksels worden binnenkort getoond in het oude lijkenhuisje van de kerk. Samen met de terugkomst van de twee grafdeksels is een project gestart: 'Het verhaal van het klooster van Thesinge.'

Germania-klooster

Hierin wordt de historie beschreven van het Germania-klooster dat ooit in Thesinge stond. De kerk (en de grafdeksels) is het enig overgebleven bouwwerk van dit dubbelklooster, waarin mannen en vrouwen leefden.

Wandeling

Behalve dat de sarcofaagdeksels worden tentoongesteld komen er ook twee wandelingen gericht op de geschiedenis van het klooster. Wanneer de deksels voor het eerst te zien zijn en de wandelroutes gereed zijn, is nog onduidelijk.