Twee militairen uit Groningen omgekomen in Mali

Tijdens een mortierschietoefening in Mali zijn twee Groningse landmachtmilitairen om het leven gekomen. Het zijn de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving uit Winschoten en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld uit Groningen.
Een 23-jarige militair is zwaargewond geraakt bij het ongeluk. Hij is inmiddels geopereerd en overgebracht naar een militair hospitaal in Gao. Het ongeluk gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao.

Ongeluk bij mortierschietoefening

De eenheid van de twee militairen voerde vanmorgen een mortierschietoefening uit. Daarbij heeft zich een ongeluk voorgedaan. 'Hoe precies en waardoor, dat weten we nu nog niet', zegt plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. 'En daar wil ik ook niet over speculeren.'

Gelegerd in Assen

Beide omgekomen militairen zijn afkomstig van de mortiergroep van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade in Assen. Hoving laat een partner en een jong dochtertje achter. Dat heeft plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer woensdagavond bekend gemaakt.

'Heel Nederland leeft intenst mee'

'Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden', zei premier Mark Rutte. 'In ons hart en onze gedachten zijn wij nu bij de families en vrienden van de overledenen. Voor hen is de klap het zwaarst. Heel Nederland leeft intens mee. Ook met de militair die bij dit ongeluk zwaargewond is geraakt.'

Wat doet Nederland in Mali?

Nederland is met zo'n 400 militairen aanwezig in Mali. Ze maken deel uit van een VN-missie die bij elkaar 12.000 militairen telt. De Nederlandse bijdrage bestaat uit twee onderdelen. Een deel van de commando's verzamelt inlichtingen in het noorden van Mali. Ze houden zich bezig met het opsporen en in kaart brengen van de rebellenbewegingen. Ten tweede trainen politie-instructeurs de Malinese politie.
In maart vorig jaar kwamen bij een crash met een Apache-helikopter twee Nederlandse piloten om het leven. Dat gebeurde ook tijdens een oefening.
Op de website van Defensie is een condoleanceregister geopend.